Kategoria Zdrowie

Zdrowie

Surówka z kapusty kiszonej z 1 niecodziennym dodatkiem. Zachwyciłam się tym połączeniem

Co dodać do surówki z kapusty kiszonej, żeby smakowała naprawdę obłędnie? Gwarantujemy, że większość z was nawet nie wzięłaby tego składnika pod uwagę, ale efekt jest po prostu mistrzowski. Surówka z kapusty kiszonej to klasyk na polskich stołach. Jest to obowiązkowy dodatek do ryby, ale nie tylko. Świetnie pasuje również do dań mięsnych lub na przykład klusek…

Napar z rozmarynu, goździków i cytrusów to pogromca infekcji. Przepis

Napar z rozmarynu i goździków działa niczym celna broń wymierzona prosto w zimowe infekcje. Ale ma jeszcze jedno niespodziewane i bardzo przyjemne zastosowanie. To przepis, który dała mi moja koleżanka. Magda prowadzi mały warzywniak na jednym ze szczecińskich osiedli. Kiedy ostatnio weszłam do niej po zakupy, uderzył mnie świeży zapach,…

Ta cecha czyni cię bardziej podatnym na atak cyberoszustów. CERT ostrzega

Ciekawość to instynkt, który w dzisiejszych czasach często zyskuje niezdrowy, wręcz chorobliwy wymiar. Największe zainteresowanie budzą zwykle negatywne, często wręcz drastyczne informacje dotyczące bólu, śmierci i szeroko pojętej przemocy. Wykorzystują to cyberprzestępcy. Tworzą fałszywe informacje o wypadkach, by wyłudzić dane użytkowników sieci. Zobacz, co zrobić, by nie paść…

Co zrobić, żeby kopytka nie były twarde? Genialna metoda

Kopytka to szybka, prosta i bardzo lubiana potrawa. Nie zawsze jednak wychodzi smaczna. Tłumaczymy, co jest tajemnicą tego, by kopytka były miękkie i każdy sięgnął po dokładkę Kopytka to danie, które cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Jest to rodzaj klusek ziemniaczanych, podawanych zazwyczaj jako dodatek do mięsa, sosów czy warzyw.…

Ser pleśniowy – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, rodzaje

Ser pleśniowy to taki, do którego dodawana jest szlachetna pleśń, nadająca mu charakterystyczny smak, zapach i wygląd. Pleśń rozwija się na powierzchni sera i w jego wnętrzu. Sery pleśniowe zachwycają intensywnym smakiem i aromatem oraz mają wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości. Dowiedz się więcej na temat serów pleśniowych. Co…

Placki ziemniaczane „piją” tłuszcz? Zobacz, jak tego uniknąć

Placki ziemniaczane należą do moich ulubionych przysmaków. Niestety są też prawdziwą „bombą kaloryczną”. Wszystko przez to, że szybko chłoną duże ilości tłuszczu podczas smażenia. Na szczęście znalazłam na to sposób. Zdradziła mi go znajoma szefowa kuchni. Dlaczego placki ziemniaczane tak chętnie „piją” tłuszcz? Winę za ten stan…

Pieczoną chałwę jadłam po raz pierwszy. Już dawno żaden deser nie zachwycił mnie tak bardzo

Chałwę można przygotować z wielu składników i na kilka różnych sposobów. Nigdy wcześniej nie słyszałam o pieczonej chałwie, jednak gdy ją zrobiłam – okazało się, że smakuje obłędnie. Tłumaczymy, jak szybko i prosto przygotować ten deser. Chałwa to słodka przekąska pochodząca z kuchni wschodniej, popularna w wielu krajach Bliskiego Wschodu,…

Biotyna jest niezbędna do życia. Poznaj jej najlepsze źródła

Biotyna (inaczej witamina H lub B7) jest dla organizmu niezwykle ważnym składnikiem odżywczym. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Dowiedz się, co jeść, by dostarczyć biotynę do organizmu. Biotyna jest witaminą z grupy B rozpuszczalną w wodzie, która pełni kilka kluczowych funkcji. Zaliczają się do nich m.in.: Metabolizm węglowodanów,…

Jak obrać ananasa? Tą metodą robię to w mgnieniu oka

Ananasy są pyszne, jednak ich obieranie dla wielu osób jest naprawdę sporym wyzwaniem. Wcale nie musi tak być. Tłumaczymy, jak zrobić to szybko i bez wysiłku. Ananasy to owoce egzotyczne, które często goszczą na naszych stołach. Można je podawać solo, ale również dodawać do różnego rodzaju potraw, świetnie smakują…