Kategoria Zdrowie

Zdrowie

Jak zrobić faworki na kefirze? Przepis na taratuszki

Faworki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możecie przygotować je według klasycznej receptury, ale jeśli macie ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa – zróbcie taratuszki, czyli faworki na kefirze. Faworki, nazywane też chrustem, królują w Polsce podczas karnawału. Zajadamy się nimi też w tłusty czwartek. Przyrządzane są z cienkiego ciasta,…

Miodunka – charakterystyka, właściwości lecznicze, przeciwwskazania

Miodunka lekarska (Pulmonaria officinalis L., ziele płucne) to wyjątkowa roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. W Polsce można spotkać 4 gatunki miodunki. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma miodunka i przy jakich schorzeniach ją stosować. Jak wygląda miodunka? Miodunka – jakie ma właściwości lecznicze? Jakie działanie wykazuje miodunka? Miodunka – przeciwwskazania…

Jak zrobić muffinki owsiane? Prosty i szybki przepis

Muffinki owsiane to nie tylko pyszna, ale też szybka propozycja śniadaniowa. Dodatkowo są sycące i przygotujecie je z kilku składników. Musicie tylko wymieszać produkty, a resztę zrobi za was piekarnik. Muffinki, czyli ciasto w kształcie wysokiej babeczki, można przygotować z różnymi ciekawymi dodatkami. Zależnie od użytych składników – będą miały wtedy…

Dietetyk na NFZ. Kto może skorzystać z porady dietetyka za darmo?

Dostęp do dietetyka na NFZ w Polsce wciąż jest ograniczony. Kto może dostać skierowanie do dietetyka? Jak uzyskać skierowanie do dietetyka na NFZ? Komu przysługuje skierowanie do dietetyka? Tym osobom przysługuje dietetyk na NFZ Czy dietetyk jest za darmo? Lekarz rodzinny zleci konsultację dietetyczną na koszt NFZ. Opublikowano zasady Dietetyk…

Szybkie i efektowne przekąski z serem. Na liście pyszne grzanki oraz kaki z serem

Przekąski z serem są idealne na karnawałowe przyjęcia. Możesz wykorzystać różne sery i bawić się przepisami. Oto trzy sprawdzone propozycje na imprezowe przekąski z serem. Przekąski z serem to hasło, które daje wręcz nieograniczone możliwości. Możesz postawić na przekąski ciepłe, możesz zrobić przekąski na zimno. I możesz wykorzystać do nich swoje…

Zapiekanka warzywna to pomysł na fit obiad. Przepis dla całej rodziny

Zapiekanka na diecie? Czemu nie. Koleżanka podzieliła się ze mną pomysłem na zapiekankę, która świetnie smakuje i nie tuczy. To pełnowartościowy posiłek, bogaty w białko i błonnik, który dostarcza mniej kalorii od tradycyjnych zapiekanek. Kiedyś myślałam, że będąc na diecie odchudzającej będę musiała zrezygnować z dań w postaci zapiekanek. Na szczęście koleżanka, która…

Co zrobić, żeby ryż nie kleił się po odgrzaniu? Prosty patent

Ryż jest bazą do wielu potraw, ale też doskonałym dodatkiem do nich. Co zrobić, żeby nie przypominał kleistej brei po odgrzaniu? Skorzystajcie z tego patentu, a gwarantujemy, że zjecie go ze smakiem. Ryż jest niezwykle wszechstronnym składnikiem kulinarnym i znajduje zastosowanie w kuchni na całym świecie. Jest częstym gościem również na polskich stołach. Wykorzystuje…

Ból pod mostkiem? Poznaj 5 głównych przyczyn

O jakich schorzeniach świadczy silny, piekący ból, o jakich promieniujący ból pod mostkiem? Zdaniem specjalistów, kluczowe jest zdiagnozowanie bólu. Wyjaśniają jak nie pomylić dolegliwości żołądkowych z chorobami serca i jakie objawy są szczególnie niepokojące. Ból pod mostkiem może wskazywać zarówno na rozwijające się choroby w obrębie układu pokarmowego…

Jak zrobić chleb w jajku w jeszcze smaczniejszej wersji? Prosty patent

Chleb w jajku to błyskawiczna potrawa. Jeśli jednak znudził wam się jej klasyczny smak –przygotujcie ją w zupełnie inny sposób. Dwa dodatki sprawią, że będzie jeszcze smaczniej.  Chleb w jajku to klasyk nad klasykami jeśli chodzi o proste i błyskawiczne propozycje śniadaniowe. Dla wielu z nas jest to również smak, który…

Jak upiec szynkę, żeby była soczysta? Prosty patent

Pieczona szynka to danie, które często gości na stołach podczas świąt i różnych innych uroczystości. Podpowiadamy, jak ją przygotować, żeby była cudownie soczysta. Zobaczycie, że każdy z gości poprosi o dokładkę. Sekretem pieczonej szynki jest to, by jej skórka była chrupiąca, ale to nie koniec. Mięso wewnątrz powinno być…