Dietetyczka Dominika Hatala jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Chętnie dzieli się nie tylko poradami, jak schudnąć bądź zdrowo się odżywiać. Publikuje również przepisy na potrawy ze swojego jadłospisu. Niedawno w jednym z postów pokazała, jak zrobić danie makaronowe inspirowane włoską kuchnią. To świetny pomysł na szybki obiad. Możesz po niego sięgnąć, nawet gdy zmagasz się z nadprogramowymi kilogramami.
Jak zrobić obiad od dietetyczki?
Pomysł jest banalnie prosty. Wystarczy ugotować makaron i połączyć go z sosem z pieczonej papryki. Do gotowego dania warto dorzucić kawałki mozzarelli. To dodatkowa porcja białka, które odgrywa bardzo istotną rolę w procesie odchudzania. Przyspiesza metabolizm i proces regeneracji tkanki mięśniowej po wysiłku fizycznym.
Przepis: Makaron z sosem z pieczonej papryki
To idealne danie na szybki obiad. Syci i dodaje energii.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji2
Składniki
- 140 g dowolnego makaronu
- 3 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 mozzarella typu light
- 10 g oliwy z oliwek
- 40 ml wody
- sól, pieprz, oregano, chili, słodka papryka
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywCebulę obierz z łupin. Umyj paprykę i wydrąż z niej gniazda nasienne. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
- Pieczenie warzywKawałki warzyw przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop je oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 20 minut.
- Gotowanie makaronuW czasie gdy warzywa się pieką, ugotuj makaron.
- Robienie sosuUpieczone warzywa wrzuć do kielicha blendera. Dopraw je szczyptą oregano, soli, pieprzu i słodkiej papryki, a także niewielką ilością chili. Dolej wodę i całość zmiksuj na gładką masę.
- Podawanie daniaGotowy sos wymieszaj z makaronem. Przed podaniem dorzuć do makaronu kawałki pokruszonej mozzarelli.
Rada: Do dekoracji możesz wykorzystać listki świeżej mięty lub bazylii. Dobrze sprawdzą się również kawałki papryki.
Obiad od dietetyczki – przydatne wskazówki
Najlepiej, by kluski po ugotowaniu pozostały lekko twardawe, czyli al dente. Powinny zachować sprężystość i stawiać lekki opór przy gryzieniu. Taki makaron jest uznawany za najzdrowszy. Nie powoduje nagłych skoków stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie hamuje uczucie głodu. Warto też wybierać produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik. To włókno pokarmowe nie ulega strawieniu. Wiąże wodę w żołądku i zwiększa swoją objętość. W efekcie przedłuża uczucie sytości po posiłku i zapobiega podjadaniu. Łagodzi też dolegliwości gastryczne, takie jak na przykład wzdęcia, zaparcia czy biegunki.
Przed spożyciem warto ostudzić makaron i dopiero potem wymieszać go z sosem i pozostałymi składnikami. Schłodzenie sprawia, że skrobia zawarta w kluskach przekształca się w skrobię oporną, która sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii w jelitach. Dodatkowo reguluje poziom cukru w krwi.