Jaki jest sekret doskonałego ciasta na pierogi? Korzystam z rad teściowej i jestem zachwycona

Pierogi Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje waszych pierogów, jeśli ciasto na nie wyjdzie zbyt twarde. Sprawdźcie, jakie są sprawdzone patenty na to, żeby było miękkie i elastyczne. Kluczowe są trzy elementy.

Pierogi to klasyk polskiej kuchni. Można jeść je w wersji wytrawnej, na przykład pierogi ruskie, z mięsem lub szpinakiem, ale też „na słodko”, czyli z serem lub owocami. W okresie świątecznym królują jednak pierogi z kapustą i grzybami. Sekretem ich wspaniałego smaku jest oczywiście pyszny farsz, ale również doskonałe ciasto.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Porady

Żeby wasze ciasto na pierogi wyszło naprawdę smaczne, czyli miękkie i elastyczne, musicie pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jedna z nich dotyczy odpowiedniego wyboru mąki – choć pierogi można wykonać właściwie z każdego rodzaju mąki, to najsmaczniejsze wyjdą, gdy postawicie na mąkę typu 500. Kolejna wskazówka dotyczy wody – musi być gorąca. Jest to kluczowe, jeśli chcecie uzyskać miękkie ciasto na pierogi.

Do ciasta na pierogi niektórzy dodają również jajka (część osób jednak w ogóle nie uwzględnia ich w przepisie). Jeśli decydujecie się na to – korzystajcie jedynie z żółtek. Jeśli dodacie także białka, to w efekcie ciasto może stać się twarde i niesmaczne.

Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?

Jeśli z kolei borykacie się z problemem rozklejających się pierogów podczas gotowania – koniecznie skorzystajcie z prostego patentu, który skutecznie temu zapobiega. Sekret tkwi w dodaniu do ciasta 2-3 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej. Jest to lepka odmiana mąki o dużej zawartości skrobi, co dobrze wpływa na sklejenie pierogów. Co więcej, dzięki temu ciasto będzie też elastyczne i łatwe w wyrabianiu.

Jeżeli z kolei wasze pierogi sklejają się podczas gotowania – dodajcie odrobinę oleju do ciasta, ale pamiętajcie też, że ważna jest odpowiednia ilość wody w garnku, w którym je gotujecie (nie może jej być za mało). Ciekawym patentem jest również delikatnie „uklepanie” pierogów po ich sklejeniu. To, że się rozlatują, może wynikać z nadmiaru powietrza, jakie się tam znalazło – ta metoda pozwoli się go łatwo pozbyć.

O czym jeszcze pamiętać przygotowując pierogi?

Pamiętajcie o tym, że rozwałkowane ciasto musi być cienkie, ale nie za cienkie. Nie możecie również wkładać zbyt dużo farszu do pierogów, ponieważ wtedy będą się rozklejać w czasie gotowania. Dodatkowo do ciasta warto dodać trochę masła lub innego tłuszczu (na przykład oleju) – wtedy będzie miało ono idealną konsystencję, ale nie będzie też wysychało, a jego smak stanie się jeszcze lepszy.

Podczas wałkowania ciasta na pierogi nie posypujcie stolnicy zbyt obficie mąką, ponieważ utrudni to zlepianie się ciasta podczas formowania pierogów, a w konsekwencji potrawa będzie się rozpadać w trakcie gotowania i z pierogów zacznie wypływać farsz. Sekretem obłędnie smacznego ciasta na pierogi jest również włożenie go do lodówki po zagnieceniu na co najmniej pół godziny.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *