Mleko jest uważane za jeden z najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Niemniej jednak nie wszystkie odmiany mają korzystny wpływ na organizm. Dowiedz się, czego zawsze powinieneś unikać w koszyku.
Mleko oferuje bogactwo niezbędnych składników odżywczych. Zawiera między innymi białka, fosfor, potas, wapń, magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odgrywa kluczową rolę w optymalnym funkcjonowaniu organizmu. Dlatego też zaleca się włączenie tych produktów mlecznych do posiłków. Jednak zanim dokonasz wyboru w sklepie lub supermarkecie, zastanów się dokładnie. Nie każdy produkt jest godny dodania do koszyka. Niektóre należy pominąć, jeśli chcesz zachować zdrowie. Sprawdź, co należy wyeliminować z listy zakupów.
Które rodzaje mleka są szkodliwe dla zdrowia?
Eksperci przestrzegają przed kupowaniem mleka smakowego , takiego jak czekoladowe, waniliowe lub truskawkowe. Wiele osób uważa, że produkty te stanowią zdrowszy wybór w porównaniu do wysoko przetworzonych przekąsek (takich jak chipsy lub batony). Jest to jednak błędne przekonanie. Aby to zweryfikować, wystarczy zbadać składniki tych produktów. Większość z nich zawiera liczne sztuczne dodatki, które mogą być niezwykle szkodliwe dla zdrowia, szczególnie w nadmiernych ilościach. Dodatki te obejmują karagen, cukier, syrop glukozowy, gumę guar i fosforany.
Powszechnie wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak ważne jest również rozważenie wpływu innych wymienionych powyżej składników na organizm, ponieważ niewielu jest tego świadomych. Guma guar – jak zauważył dr Adrian Sznajder – może zwiększyć swoją objętość nawet dwudziestokrotnie, co może powodować u niektórych osób duszności, trudności z połykaniem i problemy trawienne. Z drugiej strony fosforany stanowią dodatkowe źródło fosforu. Nadmiar tego związku w organizmie może prowadzić do różnych komplikacji zdrowotnych.
Na przykład może to prowadzić do szkodliwego zwapnienia, czyli stwardnienia narządów i tkanek miękkich. Obejmuje to zwapnienie naczyń krwionośnych i nerek […] Badania wykazały również, że osoby, które spożywają [organizm – przyp. red.] wysokie poziomy fosforu, mają o 54 procent większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Co więcej, ważne jest, aby zauważyć, że nadmiar fosforu faktycznie wypłukuje wapń z naszych kości, osłabiając tym samym ich strukturę – podkreśla dietetyk dr Bartek Kulczyński w jednym ze swoich wystąpień.
Z jakich innych powodów mleko smakowe nie jest najlepszym wyborem?
Należy również podkreślić szkodliwe działanie karagenu. Badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców wykazały, że ten związek, spożywany w nadmiernych ilościach, może niekorzystnie wpływać na funkcje trawienne i zaburzać równowagę mikrobiomu, co z kolei wpływa na ogólne funkcjonowanie organizmu. Ułatwia wystąpienie stanu zapalnego i osłabia układ odpornościowy. Innym istotnym punktem do rozważenia jest to, że dość łatwo jest „przedawkować” karagen i inne wyżej wymienione substancje, ponieważ są one obecne w wielu powszechnie spożywanych produktach spożywczych, nie tylko w mleku smakowym.