Naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze, ale też zdrowsze. Wystarczy, że dodacie do nich płatki owsiane, które są też idealnym produktem dla osób na diecie odchudzającej.
Naleśniki są dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a uwielbia je niemal każdy z nas. Co więcej, można je przygotować w różnych odsłonach – doskonale smakują „na słodko”, na przykład z dżemem, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, ale też w wersji wytrawnej z serem i szynką, szpinakiem lub suszonymi pomidorami i kurczakiem. Przygotowując naleśniki, warto dodać jeden, szczególny składnik, dzięki któremu potrawa będzie jeszcze zdrowsza, ale też odpowiednia dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.
Jak przygotować fit naleśniki z płatkami owsianymi?
Takie naleśniki z dodatkiem płatków owsianych wychodzą niezwykle delikatne, o ciekawym smaku i teksturze. Zanim zaczniecie smażyć naleśniki – poczekajcie, aż patelnia porządnie się rozgrzeje, dzięki temu pierwszy naleśnik z pewnością nie wyląduje w koszu. Spróbujcie zrobić też superszybkie naleśniki bez mąki.
Przepis: Naleśniki z płatkami owsianymi
Te naleśniki są pyszne, ale też zdrowe. Koniecznie spróbujcie samodzielnie je przyrządzić
KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji6
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka roślinnego
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Mielenie płatków owsianychNajpierw płatki owsiane przemielcie na drobny proszek, na przykład przy użyciu blendera (blendujcie na wysokich obrotach).
- Mieszanie składnikówZblendowane płatki owsiane wymieszajcie z mlekiem i jajkami tak, by powstała gładka masa.
- SmażenieSmażcie naleśniki z obu stron, by ładnie się przyrumieniły.
Z czym jeść naleśniki podczas odchudzania?
Podczas odchudzania warto wybierać lekkie i zdrowe dodatki do naleśników. Doskonałymi opcjami są świeże owoce, takie jak truskawki, jagody czy plastry banana, które dodają naturalnej słodyczy i błonnika. Warto również postawić na jogurt naturalny czy twaróg o niskiej zawartości tłuszczu. Musicie jednak pamiętać, by wystrzegać się słodkich dodatków takich jak cukier czy różnego rodzaju sosy i syropy – zdecydowanie lepiej wybierać naturalne słodziki, takie jak na przykład odrobina miodu.
Do samych naleśników warto dodawać płatki owsiane, ponieważ są bogate w błonnik, który sprawia, że czujemy się dłużej syci, co z kolei przyczynia się do ograniczenia spożywanych kalorii. Dodatkowo płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny – oznacza to, że powoli uwalniają cukier we krwi, co sprzyja utrzymaniu stabilnego poziomu energii i zapobiega nagłym skokom glukozy, które mogą prowadzić do napadów głodu.