Dominika Hatala to dyplomowana dietetyczka, która chętnie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem. Prowadzi media społecznościowe i bloga, na którym publikuje porady dotyczące odżywiania oraz przepisy na zdrowe przekąski, dania obiadowe i desery. Recepta na fit panna cottę przykuła moją uwagę. Jest dziecinnie prosta i nie wymaga dużej liczby składników. Produkty potrzebne do jej przygotowania można bez trudu znaleźć w każdym sklepie spożywczym lub w supermarkecie. Z pewnością macie je już w swojej kuchni.
Jak zrobić fit panna cottę z przepisu dietetyczki?
Klasyczna pana cotta powstaje na bazie śmietanki, cukru, żelatyny oraz laski wanilii. W przepisie, jaki zaproponowała Dominika Hatala, pojawia się natomiast jogurt grecki i erytrytol. Zastosowanie wskazanych produktów pozwala znacznie obniżyć kaloryczność deseru i zachować jego walory smakowe. Zwieńczeniem przysmaku w wykonaniu dietetyczki jest sos na bazie malin. Ja postawiłam jednak na mrożone truskawki, bo akurat je miałam pod ręką. Możecie też sięgnąć po inne owoce, na przykład borówki, brzoskwinie, mango, pomarańcze, jabłka itp. Wszystko zależy od waszych preferencji.
Przepis: Fit panna cotta według dietetyczki
Deser świetnie smakuje i – w przeciwieństwie do klasycznego włoskiego deseru – nie idzie w boczki.
KategoriaDeserRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania2 godz. 25 min.Liczba porcji2Liczba kalorii155 w każdej porcji
Składniki
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 1 i ½ łyżeczki żelatyny
- 30 g erytrytolu
Na sos:
- 100 g mrożonych truskawek
- 15 g erytrytolu
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyPodgrzejcie mleko z dodatkiem 2 łyżek erytrytolu. Dorzućcie żelatynę i dokładnie wymieszajcie. W masie nie może być żadnych grudek. Na koniec dodajcie jogurt i połączcie jeszcze raz wszystkie składniki. Możecie użyć trzepaczki.
- Chłodzenie masyGotową masę przelejcie do słoiczków, foremek lub innych naczyń. Nie wypełniajcie ich w całości. Pozostawcie trochę miejsca na sos i ewentualne dekoracje. Masa powinna chłodzić się przez około 2 godziny.
- Robienie sosuW czasie gdy masa chłodzi się w lodówce, przygotujcie sos. Wrzućcie do garnka truskawki in dodajcie łyżkę erytrytolu. Podgrzewajcie całość, dopóki owoce nie zmiękną, a sos lekko się nie zredukuje.
- Podawanie panna cottyWyjmijcie słoiczki z masą jogurtową z lodówki i do każdego z nich dodajcie trochę sosu. Gotową panna cottę udekorujcie wedle uznania.
Wskazówka: Gotowy deser możecie ozdobić listkami świeżej mięty i kawałkami owoców.
Dlaczego fit panna cotta sprawdza się podczas odchudzania?
Fit panna cotta to dobry wybór nie tylko ze względu na obniżoną kaloryczność deseru. Jogurt grecki, który jest jego głównym składnikiem, stanowi bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Ten makro składnik odgrywa natomiast bardzo ważną rolę w procesie odchudzania. Przyspiesza regenerację tkanki mięśniowej po wysiłku fizycznym. Jednocześnie zapewnia długie uczucie sytości, a w efekcie hamuje nadmierny apetyt i chęć podjadania między posiłkami. Dzięki temu możemy lepiej zapanować nad wagą i kontrolować liczbę przyjmowanych kalorii. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że białko – podobnie jak błonnik – usprawnia pracę przewodu pokarmowego i przyspiesza metabolizm.