Kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność podczas pakowania się w bagaże i unikać nie tylko piwa bezalkoholowego, ale nawet kwasu chlebowego.
Problemy z alkomatem mogą wystąpić nawet po wypiciu kefiru, informuje korespondent Biełnowostii.
Gastroenterolog Olga Czistik opowiedziała w wywiadzie dla lenta.ru, jak kwas chlebowy może prowadzić do badań lekarskich.

Ekspert zauważa, że niektóre napoje zawierają nawet 1,2% alkoholu.
Nic więc dziwnego, że kwas chlebowy może spowodować pozytywny wynik badania alkomatem u kierowcy.
Urządzenie reaguje na pozostałości etanolu na błonach śluzowych i w cząsteczkach jedzenia – tzw. „alkohol doustny”.
Efekt utrzymuje się przez 15 minut od momentu spożycia i jest stopniowo neutralizowany przez ślinę.
Ryzyko wzrasta przy szybkim wypiciu dużej ilości kwasu chlebowego.
Publikacja, powołując się na ekspertów, zauważa również, że niewielką ilość alkoholu zawiera piwo bezalkoholowe, a nawet kefir.
Dlatego należy unikać ich stosowania przed podróżą i podczas prowadzenia pojazdu.
Jeśli dopuszczalna norma zostanie przekroczona, inspektorzy ruchu drogowego mają podstawy, aby wysłać kierowcę na badania lekarskie.
Przeczytaj także
- Dlaczego nie należy spać na prawym boku: wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy
- Co się stanie, jeśli zjesz imbir na pusty żołądek: efekt po tygodniu