Co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie? Szybki i prosty trik

Orzechy włoskie Choć orzechy włoskie są niezwykle smaczne, to wyczuwalna jest w nich też charakterystyczna gorycz, która może zniechęcać do ich jedzenia. Podpowiadamy, co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie.

Trwa właśnie sezon na orzechy włoskie. Mają one bardzo szerokie grono swoich miłośników, którzy czekają na ten czas przez cały rok. Wcale to nie dziwi – orzechy włoskie są niezwykle smaczne, ale też bardzo zdrowe. Są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ale też wytrawnych potraw. Można jeść je również „solo”, w formie smacznej przekąski.

Co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie?

Zastanawiacie się, co zrobić, żeby pozbyć się goryczki z orzecha włoskiego? Wystarczy, że wykonacie jedną, prostą czynność, a gorzki posmak szybko zniknie. Orzechy włoskie będą delikatne w smaku, jeśli będziecie gotować je w mleku przez około 5 minut (wcześniej muszą być obrane z łupinek). Po tym czasie należy wyłowić je za pomocą łyżki cedzakowej i lekko osuszyć, na przykład przy użyciu ręcznika papierowego.

Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie?

Choć orzechy włoskie często kojarzą nam się z lekko gorzkim posmakiem, to winę za to ponosi jedynie skórka, która się na nich znajduję i to ona odpowiada za charakterystyczną goryczkę. Trzeba jednak pamiętać, że poza goryczką, w skórce orzechów włoskich gromadzi się również najwięcej dobroczynnych antyoksydantów. Jeżeli więc zależy wam bardziej na tym, by dostarczyć organizmowi dużej ilości wartości odżywczych tego przysmaku – czasami warto zjeść orzechy ze skórką.

Jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich?

Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo obrać orzechy włoskie ze skórki. Jeżeli będziecie robić to nożykiem – musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ jest to bardzo żmudnym zajęciem. Proste patenty mogą jednak bardzo ułatwić wam tę czynność. Jednym ze sposobów jest gotowanie orzechów w wodzie przez około pół godziny. Dobrze sprawdzi się jednak też prażenie ich na patelni, ale również włożenie na chwilkę do piekarnika lub mikrofalówki. W ten sposób gorzka skórka z łatwością odejdzie od miąższu.

Kiedy orzechy włoskie są zepsute?

Lekka gorycz jest „znakiem rozpoznawczym” orzechów włoskich, jednak należy pamiętać też o tym, że w niektórych przypadkach może świadczyć o tym, że nie nadają się one już do jedzenia i być oznaką zepsucia. Takich orzechów zdecydowanie nie powinno się już jeść. Poza smakiem, zepsute orzechy możecie rozpoznać też po zapachu – będą miały nieprzyjemny aromat rozpuszczalnika.

Jeżeli będziecie przechowywać orzechy włoskie w zbyt wysokiej temperaturze – mogą stać się zjełczałe. Z kolei w przypadku trzymania ich w wilgotnym miejscu – mogą po jakimś czasie po prostu spleśnieć. Istotne jest więc, żeby wiedzieć, kiedy zbierać i jak przechowywać orzechy włoskie. Dzięki temu unikniecie sytuacji, w której nie będą one odpowiednie do zjedzenia.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *