Z kuchni korzystamy kilka razy dziennie. Nie bez powodu nazywamy ją sercem domu. Jej najczęściej użytkowanym elementem jest blat kuchenny. Dlatego tak ważne jest, aby materiał z którego będzie wykonany nie kolidował z naszymi preferencjami. Jedni nie chcą przejmować się każdą kroplą oleju, która pryśnie z patelni. Inni uważają blat kuchenny za kluczową część wystroju. Potrzeb jest wiele. Na szczęście na rynku dostępnych jest całkiem sporo opcji. Jakie są rodzaje blatów kuchennych? Jakie są ich wady i zalety? Jak możesz je zamontować? Odpowiedzi znajdziesz w artykule.
O czym przeczytasz w tym artykule?
- Na co zwrócić uwagę kupująć blat kuchenny?
- Rodzaje blatów kuchennych – na jaki materiał postawić?
- Blat z granitu
- Blat z marmuru
- Blat z kwarcu (kompozytowy)
- Blat z laminatu
- Blat z drewna
- Blat ze stali nierdzewnej
- Blat kuchenny – trendy w montażu
- Niagara w kuchni
- Zlew którego nie widać
Na co zwrócić uwagę kupująć blat kuchenny?
Kupując blat kuchenny, nie myślimy o tym, aby za rok go zmienić. Jest to inwestycja z kategorii tych długoterminowych. Dlatego warto poświecić chwilę czasu na zapoznanie się z ofertą dostępną na rynku. Dla każdego co innego będzie kluczowe podczas podejmowania decyzji zakupowej. Jedni za priorytet uważają trwałość na zarysowania, inni nie chcą przekroczyć pewnego budżetu, a dla niektórych najważniejsza jest estetyka. Jakimi kryteriami możemy kierować się wybierając blat kuchenny?
Rodzaje blatów kuchennych możemy podzielić ze względu na choćby materiał – jego trwałość, plamoodporność, wytrzymałość na ciepło. Jeśli masz w głowie wizję wymarzonej kuchni, będziesz kierować się walorami estetycznymi – zależy ci na bardziej eleganckich materiałach jak marmur czy może masz na oku coś rzadko spotykanego jak stal. Kryterium, na które szczególnie warto zwrócić uwagę jest koszt blatu kuchennego, gdyż składa się na niego kilka czynników. Oprócz ceny materiału należy doliczyć transport, montaż i przystosowanie kuchni jeśli blat jest ciężki. Niektóre z materiałów wymagają regularnej konserwacji. Są osoby, dla których nie jest to problem, jednak znajdą się i tacy, którzy uznają to za niedogodność.
Rodzaje blatów kuchennych – na jaki materiał postawić?
Rynek jest bardzo bogaty, jeśli idzie o rodzaje blatów kuchennych. Nie wiesz który sprawdzi się najlepiej w twojej kuchni? Spokojnie, pomożemy Ci! Oto różne rodzaje blatów kuchennych z wyszczególnieniem ich wad i zalet.
Blat z granitu
Granit to kamień naturalny. Dodaje elegancji i luksusu każdej kuchni. Każdy kawałek granitu jest unikalny pod kątem wzorów i kolorów, co oznacza, że każdy blat będzie się od siebie różnił. Jest to także jeden z najtwardszych materiałów dostępnych na blaty. Jest odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Można na nim bezpiecznie stawiać gorące garnki i patelnie bez obawy o uszkodzenie powierzchni. Granit jest naturalnie odporny na plamy, ale wymaga regularnego uszczelniania, aby zachować swoje właściwości. Jest bardzo ciężki, co może wymagać dodatkowego wzmocnienia szafek kuchennych. Instalacja granitu może być skomplikowana i wymagać specjalistycznego sprzętu. Blaty z tego kamienia są jednymi z droższych, co może być barierą dla niektórych budżetów. Koszt granitu zależy od jego jakości, koloru i wzoru.
ZALETY | WADY |
– bardzo trwały i odporny na zarysowania – odporny na wysokie temperatury – dodaje elegancji i luksusu kuchni |
– wysoka cena – wymaga regularnego uszczelniania – ciężki |
blat z granitu
Blat z marmuru
Kolejnym naturalnym wariantem materiału, z którego można wykonać blat jest marmur. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych kamieni. Utożsamiamy go z luksusem i elegancją. Marmur występuje w różnych odcieniach bieli, szarości, różu i zieleni, z charakterystycznymi żyłkami. Kamień jest naturalnie chłodny, co czyni go idealnym do wypieków i pracy z ciastem. Jednocześnie jest odporny na wysokie temperatury, co oznacza, że można na nim bezpiecznie stawiać gorące naczynia. Marmur jest bardziej miękki niż granit i może być łatwo zarysowany lub poplamiony. Jest również drogi, przez co może być poza zasięgiem niektórych budżetów. Na koszt marmuru składa się jego jakość, kolor i wzór, oraz koszty transportu i instalacji. Kamień wymaga regularnego uszczelniania i starannej konserwacji, aby zachować swój wygląd.
ZALETY | WADY |
– estetyczny wygląd, który dodaje luksusu – chłodna powierzchnia, idealna do wypieków – odporność na ciepło |
– podatność na zarysowania i plamy – wysoka cena – wymaga uszczelniania |
blat z marmuru
Blat z kwarcu (kompozytowy)
Blaty kwarcowe wykonane są z mieszanki żywic polimerowych i jak sama nazwa wskazuje – kwarcu. Jest twardszy nawet od granitu, co czyni go bardzo trwałym i odpornym na zarysowania. Blaty kwarcowe występują w szerokiej gamie kolorów i wzorów, które mogą imitować wygląd naturalnych kamieni, takich jak granit czy marmur. Materiał ten jest nieporowaty, dzięki czemu jest odporny na plamy i bakterie. Nie wymaga uszczelniania i jest łatwy do czyszczenia. Niestety, blaty kwarcowe są jednymi z droższych. Surowiec może być podatny na uszkodzenia przy długotrwałej ekspozycji na wysokie temperatury.
ZALETY | WADY |
– bardzo trwały i odporny na zarysowania – nie wymaga uszczelniania – odporny na plamy i bakterie |
– wysoka cena – może być podatny na uszkodzenia przy wysokich temperaturach |
blat z kwarcu
Blat z laminatu
Laminat to warstwa papieru lub tkaniny impregnowana żywicą przyklejona do płyty wiórowej lub MDF. Tego typu blaty dostępne są w różnych kolorach i wzorach, co pozwala na dużą elastyczność w projektowaniu kuchni. Laminat jest jednym z najtańszych materiałów, co czyni go popularnym wyborem dla budżetowych kuchni. Jest łatwy do czyszczenia i nie wymaga specjalnej konserwacji. Niestety za niska ceną kryje się niższa wytrzymałość na zarysowania i uszkodzenia. Materiał nie jest odporny na wysokie temperatury, więc należy unikać stawiania gorących garnków bezpośrednio na blacie. Co więcej, laminat może nie wyglądać tak elegancko jak naturalne materiały, takie jak granit czy marmur.
ZALETY | WADY |
– niska cena – szeroka gama kolorów i wzorów – łatwy do czyszczenia |
– mniej trwały niż kamień czy kwarc – może być podatny na zarysowania i uszkodzenia wodą – nieodporny na wysokie temperatury |
blat z laminatu
Blat z drewna
Ciekawą alternatywą dla kamiennych blatów są te, wykonane z drewna litego lub klejonego. Naturalny wygląd nadaje kuchni ciepła i przytulności. Drewno jest dostępne w różnych gatunkach, takich jak dąb, orzech, klon czy bambus, z których każdy ma swoje unikalne właściwości i wygląd. Blaty drewniane można odnawiać przez szlifowanie, co pozwala na usunięcie zarysowań i plam, na które są podatne. Niestety, decydując się na drewniany blat musimy liczyć się z koniecznością konserwacji i uszczelniania, aby zapobiec uszkodzeniom wodą. Co więcej, surowiec może być podatny na uszkodzenia przy długotrwałym narażeniu na wysokie temperatury.
ZALETY | WADY |
– estetyczny i ciepły wygląd – możliwość odnawiania przez szlifowanie – naturalny materiał |
– wymaga regularnej konserwacji – podatny na zarysowania i plamy – może być podatny na uszkodzenia wodą |
blat drewniany
Blat ze stali nierdzewnej
Jeśli idzie o rodzaje blatów kuchennych i odporności na temperaturę, mamy jedną radę: stal. Stal nierdzewna jest bardzo trwała i odporna na wysokie temperatury, co czyni ją idealnym materiałem na blaty kuchenne. Do niedawna wykorzystywana w kuchniach komercyjnych, ale coraz częściej gości w także w tych domowych. Jest higieniczna i łatwa do czyszczenia. Blaty ze stali nierdzewnej mają nowoczesny, a zarazem przemysłowy wygląd, który może dodać charakteru każdej kuchni. Tego typu blaty mogą być podatne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne np. wgniecenia. Pod względem ceny stal można uplasować w środku stawki.
ZALETY | WADY |
– bardzo trwały i odporny na wysokie temperatury – higieniczny i łatwy do czyszczenia – nowoczesny wygląd |
– może być podatny na zarysowania i wgniecenia – chłodny i przemysłowy wygląd, który nie każdemu odpowiada – wysoka cena |
blat ze stali
Blat kuchenny – trendy w montażu
Niagara w kuchni
Blat wodospadowy, to sposób montażu blatu kuchennego, w którym blat niczym woda „spływa” w dół po bokach szafek, tworząc efekt wodospadu. W efekcie kuchnia nabiera luksusowego i nowoczesnego charakteru. Szafki kuchenne muszą być odpowiednio przygotowane do tego typu montażu. Upewnij się, że są wypoziomowane, aby blat był zamontowany równo. Wymaga to precyzji i staranności, aby powierzchnie były trwałe i estetyczne połączenie. Blaty wodospadowe są zazwyczaj droższe niż tradycyjne blaty, ze względu na dodatkowy materiał i skomplikowany montaż.
Zlew którego nie widać
Blat przykrywający zlew podbaltowy to nowoczesne i bardzo estetyczne rozwiązanie, które coraz chętniej stosujemy w kuchniach. Zlew montowany jest pod płytą, w którym wycięto precyzyjnie zwymiarowany otwór. W efekcie otrzymujemy gładką i jednolitą powierzchnię. Brak wystających krawędzi zlewu ułatwia czyszczenie blatu. Stosując to rozwiązanie zyskujemy więcej przestrzeni roboczej na blacie, co jest szczególnie przydatne w małych kuchniach.
ZOBACZ TEŻ:
- Podłoga na medal – jaka sprawdzi się w twoim mieszkaniu?
- Remont bez stresu – poradnik OLX
- Panele ścienne – czy to opcja dla ciebie?