Jogurt grecki na fit śniadanie. Prosty i szybki przepis

Domowy jogurt grecki Grecka kuchnia udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć sycące i zdrowe posiłki. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i w parę minut można wyczarować jedzenie, które doda energii i pozwoli zadbać o linię. Poznajcie przepis na szybkie śniadanie w greckim stylu.

Jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni greckiej jest jogurt o zwartej konsystencji i lekko kwaskowym smaku. Stanowi bazę nie tylko różnego rodzaju przekąsek. To również świetna propozycja śniadaniowa. Jogurt zawiera bowiem duże ilości białka, które dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na długo. Jednocześnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Dlatego chętnie sięgają po niego osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy i ułatwić sobie proces odchudzania. Zobaczcie, jak w ekspresowym tempie przygotować pyszne i sycące śniadanie na bazie jogurtu greckiego.

Szybkie śniadanie z jogurtu greckiego – jak je zrobić?

Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie jogurtu greckiego, kawy i paru innych składników. To znakomite, choć niecodzienne zestawienie, idealne na początek dnia. Nie tylko syci, ale też pobudza do działania. Poza tym świetnie smakuje i nie wymaga wiele wysiłku. Uwiniecie się ze wszystkim w kilka minut przed wyjściem do pracy.

Przepis: Kawowy jogurt grecki

Dodaje energii i świetnie smakuje. Poza tym syci na długo.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniGreckaCzas przygotowania5 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • kilka łyżek espresso
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 10 orzechów włoskich
  • cynamon
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPłatki owsiane podprażcie na suchej patelni. Posiekajcie orzechy. Nie pozbywajcie się brązowej skórki. Ma najwięcej wartości odżywczych.
  2. Łączenie składnikówWymieszajcie jogurt z kawą i dodajcie do niego pozostałe składniki. Doprawcie całość miodem i szczypta cynamonu.

Wskazówka: Do gotowego jogurtu możecie dodać również ulubione owoce, na przykład banany, borówki, maliny, brzoskwinie, morele, truskawki itp.

Inne zastosowania jogurtu greckiego w kuchni

Jogurt grecki to idealna baza tzatzików oraz sosów, na przykład dipu czosnkowego czy koperkowego. Możecie go również wykorzystać jako zamiennik śmietany lub majonezu w sałatkach. Świetnie pasuje też do różnego rodzaju słodkości, między innymi ciast i placuszków. Dzięki niemu bez trudu przygotujecie najszybszy deser świata. Jak się do tego zabrać? Wystarczy połączyć jogurt grecki z miodem i orzechami. Ta czynność nie zajmie wam więcej niż 2 minuty, a efekt zachwyci nawet największego sceptyka.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *