Zapiekanka warzywna na obiad. Przepis na upalne dni

Letnia zapiekanka warzywna Upał nie nastraja do gotowania. Gdy na dworze robi się gorąco, sięgam po przepisy, które nie wymagają długiego stania przy garnkach. Dziś polecam przepis na zapiekankę warzywną. Robi się ją bardzo prosto z kilku łatwo dostępnych składników.

Zapiekanka warzywna to świetny pomysł na szybki obiad. Potrawa z pewnością zasmakuje nawet zdeklarowanym wielbicielom steków i hamburgerów. Nie ma w niej ani grama mięsa, ale zapewnia uczucie sytości na długo. Dodaje energii i zmniejsza ochotę na słodycze oraz różne inne niezdrowe przekąski. Jednocześnie nie obciąża domowego budżetu. Do jej przygotowania możecie wykorzystać różne sezonowe jarzyny.

Jak zrobić letnią zapiekankę warzywną na obiad?

Do zrobienia tej zapiekanki potrzebujecie tylko kilku składników. Przydadzą się cukinie, pomidory, ziemniaki i cebule. Całości dopełnia sos przygotowany na bazie jajka, śmietany i przypraw. Przysłowiową wisienką na torcie jest natomiast starty żółty ser. Pamiętajcie, że możecie dowolnie modyfikować wskazaną recepturę. Do przepisu pasują np.: kalafior, brokuł, papryka, pieczarki, bakłażan. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do zapiekanki także wędzony boczek, kawałki kurczaka, mięso mielone czy podsmażaną kiełbasę. Wszystko zależy od waszych potrzeb i upodobań.

Przepis: Letnia zapiekanka warzywna

To idealna propozycja na obiad w upalne dni.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji4

Składniki

Na zapiekankę:

  • 4 pomidory
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • 3 cukinie
  • 100 g żółtego sera
  • masło do wysmarowania formy

Na sos:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówNajpierw obierzcie ziemniaki i ugotujcie do niecałkowitej miękkości. Uważajcie, by ich nie rozgotować. Powinny pozostać półtwarde. Następnie ostudźcie je i pokrójcie w cienkie plastry.
  2. Szykowanie pozostałych warzywW czasie, gdy ziemniaki się gotują przygotujcie pozostałe warzywa. Cukinie i pomidory, umyjcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w kostkę.
  3. Układanie warzywWysmarujcie naczynie żaroodporne masłem. Przełóżcie do niego ziemniaki, a następnie wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Doprawcie całość.
  4. Przygotowanie sosuW miseczce rozbełtajcie jajka, dodajcie śmietanę oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszajcie. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Zalejcie nim warzywa. Zapiekankę posypcie serem startym na tarce o grubych oczkach.
  5. Pieczenie zapiekankiZapiekankę włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie ją przez 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 5 minut już bez przykrycia do momentu aż ser się rozpuści.

Wskazówka: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem możecie posypać ją zieleniną, na przykład posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną natką pietruszki czy koperkiem.

Inne pomysły na szybkie dania

Jeśli szukacie innego pomysłu na szybkie dania, które sprawdzą się w upalne dni, postawcie na potrawy inspirowane włoską kuchnią, na przykład pasta alla gricia albo makaron z sosem Alfredo. To idealne propozycje obiadowe. Jeżeli natomiast chcecie przygotować lekką i orzeźwiającą kolację, sięgnijcie po przepis na sałatkę z arbuzem i fetą. Ta przekąska nie obciąży żołądka, a jednocześnie nasyci.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *