Ile kosztują kurki? Nawet 120 zł za kg. „Kogo na to stać?”

Sezon na grzyby jeszcze się nie zaczął, ale w sklepach można już kupić pierwsze kurki. Nie pochodzą one jednak z polskich lasów, a z Serbii. Cena, jak można się domyślić, do niskich nie należy, jednak tak wysokiej stawki chyba mało kto się spodziewał. W jednym z marketów za kilogram kurek trzeba zapłacić 120 zł. Klienci pytają, „kogo na to stać?”. Zdjęcie

Pierwsze kurki już w sklepach. Przywiezione z Serbii swoje kosztują /GEORGES GOBET / AFP /AFP

Pierwsze kurki już w sklepach. Przywiezione z Serbii swoje kosztują /GEORGES GOBET / AFP /AFP Reklama

Sezon na grzybobranie w związku z wcześniejszą wiosną powoli się rozkręca. W sklepach nieśmiało zaczęły pojawiać się pierwsze borowiki. Napotkać można również kurki, choć głównie z importu. Trzeba jednak za nie słono zapłacić. 

Ile kosztuje kilogram kurek? Cena zwala z nóg

W jednym z warszawskich hipermarketów w chłodziarkach do kupienia są już pierwsze w tym sezonie kurki. – Już chciałam po nie sięgnąć. Ale jednocześnie spostrzegłam cenę – aż 23,99 zł za opakowanie o pojemności 200 gramów – zrelacjonowała portalowi o2.pl jedna z klientek, mieszkanka stołecznego Ursynowa.

Reklama

Jeżeli przeliczymy to na kilogramy, to wychodzi niemal 120 zł. – Kogo na to stać? – zastanawia się kobieta. 

Uwagę klientki hipermarketu przykuł jeszcze jeden szczegół – chodzi o kraj pochodzenia sprzedawanych kurek. Wcale nie zostały one zebrane w polskich lasach, a przywieziono je z Serbii, mimo że grzyby w kraju już się pojawiają. 

Jaka cena kurek w sezonie? Powinno być zdecydowanie taniej

Sezon na kurki powinien potrwać do października. W polskich lasach nie ma ich jeszcze zbyt wiele, za to w Serbii, Rumunii czy Bułgarii są już pod dostatkiem – wszystko ze względu na wyższe temperatury, większe opady, a co za tym idzie szybszą wegetację.

Zdjęcie

Kilogram kurek w jednym z warszawskich hipermarketów kosztował niemal 120 zł /123RF/PICSEL

Kilogram kurek w jednym z warszawskich hipermarketów kosztował niemal 120 zł /123RF/PICSEL

Jak powiedział portalowi były wicepremier i ekspert od grzybów Janusz Piechociński, „dobrze, że kurki są podpisane jako serbskie. Ostatnio w przypadku truskawek czy ziemniaków to nie była norma. Byliśmy oszukiwani”. – Dopóki nie będzie polskich kurek, będzie konkurencja. Jeśli zacznie się sezon na dobre, to i ceny spadną – dodał. 

W pełni sezonu cena za kilogram kurek powinna być zdecydowanie niższa – zazwyczaj oscyluje wokół 15 zł.

Wideo Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. „Szczerze o pieniądzach”: ETV czyli nowe technologie środowiskowe Polsat News

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *