Kopytka bez ziemniaków? Brzmi jak totalna abstrakcja. A jednak w tym szaleństwie jest metoda. Zobacz, jak zrobić te pyszne kluseczki krok po kroku.
Kopytka to tradycyjne kluski przygotowywane na bazie ziemniaków, mąki i jajka. Robi się je łatwo i szybko. Ostatnio znalazłam sposób na to, by jeszcze bardziej uprościć całą procedurę, a w dodatku nieco urozmaicić klasyczną recepturę. Zrezygnowałam z jajek i zamieniłam ziemniaki na inne popularne warzywo. Rodzina była w szoku, gdy dowiedziała się, co jest w środku, ale wszyscy przyznali, że efekt przeszedł ich najśmielsze oczekiwania. Zajadali ze smakiem i prosili o dokładkę.
Jak zrobić zielone kopytka bez ziemniaków?
Przygotowanie tych kluseczek jest banalnie proste. Wystarczy połączyć mąkę z ugotowanym i zblendowanym brokułem, uformować ciasto i ugotować kopytka. Przyrządzenie tego dania zajmuje niewiele czasu. Można to zrobić w mniej niż pół godziny.
Przepis: Zielone kopytka
Te kluseczki to świetna alternatywa dla tradycyjnych przysmaków przygotowywanych na bazie ziemniaków.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania25 min.Liczba porcji4
Składniki
- 1 brokuł
- 80 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Szykowanie brokułaPodziel brokuła na różyczki i ugotuj je we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po około 7 minutach przełóż je do zimnej wody. Dzięki temu zachowają swój zielony kolor. Przestudzone i odcedzone różyczki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj na gładką masę.
- Wyrabianie ciastaWymieszaj brokuła z mąką, a potem szybko zagnieć z nich w miarę jednolite ciasto.
- Gotowanie kopytekCiasto podziel na kilka części. Podsypując mąką, z każdej uformuj długi wałek, lekko spłaszcz go dłonią i pokrój z ukosa na kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. minutę licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Robienie zielonych kopytek – wskazówki
Zrobienie kopytek nie nastręczy zbyt wielu trudności nawet początkującym kucharzom, którzy nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:
- nie wyrabiaj ciasta zbyt długo (zagniataj je tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą),
- poczekaj z łączeniem składników aż brokuł dobrze wystygnie,
- nie przesadzaj z ilością mąki (w przeciwnym razie kopytka będą twarde),
- podsyp blat mąką przed wyrabianiem ciasta (dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do jego powierzchni),
- wyjmij kopytka, krótko po tym, jak wypłyną na wierzch (zbyt długie gotowanie sprawi, że zaczną się rozpadać),
- jeśli nie zjesz wszystkich kopytek od razu, możesz je przechować w lodówce (2-3 dni).
Z czym podawać zielone kopytka?
Zielone kopytka możesz serwować jako dodatek do mięs. Doskonale sprawdzą się też w roli samodzielnego dania. Świetnie smakują w połączeniu z różnego rodzaju sosami, na przykład śmietanowym, grzybowym czy serowym. Możesz również podawać je w wersji obsmażonej na maśle, posypane startym parmezanem lub posiekanymi orzechami włoskimi. Wybór produktów zależy wyłącznie od twoich preferencji smakowych.