Cytrynowe ziemniaki zamiast purée. Poznaj przepis na patates lemonates

Cytrynowe ziemniaki Ziemniaki królują na polskich stołach. Najczęściej serwuje się je w formie purée. Ja jednak znalazłam na nie inny sposób. Wszystko dzięki przyjaciółce, która z wakacji w Grecji przywiozła przepis na patates lemonates, czyli „cytrynowe ziemniaki”. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a w dodatku obłędnie pyszne. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Patates lemonates to potrawa rodem z Krety. Zazwyczaj podaje się ją w towarzystwie musaki, pieczonej jagnięciny lub steków. Są nieodłącznym elementem domowego, greckiego obiadu. Często serwuje się je również w tawernach albo na lokalnych festynach. Nie musicie jednak nigdzie jechać, by spróbować tej wyjątkowej potrawy. Cytrynowe ziemniaki możecie zrobić w domu. Wystarczy trochę czasu i kilka łatwo dostępnych składników.

Jak zrobić ziemniaki na grecki sposób?

Przygotowanie „cytrynowych ziemniaków” nie jest trudne ani skomplikowane. Wymaga za to trochę czasu. Cierpliwość jednak popłaca. Warzywa zrobione na grecki sposób są chrupiące od zewnątrz i puszyste w środku, a ich smak na długo zapisuje się w pamięci. Przekonacie się o tym sami, gdy tylko spróbujecie patates lemonates.

Przepis: Cytrynowe ziemniaki

Cytrynowe ziemniaki to danie kuchni greckiej, które z powodzeniem zrobicie u siebie w domu. Jest proste, szybkie i sycące.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniGreckaCzas przygotowania3 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 5 g kaszy manny
  • 7 dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 15 g suszonego oregano
  • 3 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 5 g musztardy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWyciśnijcie sok z cytryn, posiekajcie czosnek. Obierzcie ziemniaki ze skórki i pokrójcie każde warzywo na 8 części.
  2. Przygotowanie sosuPołączcie sok z cytryny z kaszą manną i musztardą. Powoli dodawajcie oliwę z oliwek aż powstanie sos o kremowej konsystencji. Doprawcie go solą i pieprzem i oregano.
  3. Przygotoywanie cytrynowych ziemniakówZiemniaki przełóżcie do brytfanki i polejcie je sosem. Dopilnujcie, by oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Najlepiej wymieszać wszystko rękoma. Na koniec polejcie zawartość blaszki wodą.
  4. Pieczenie cytrynowych ziemniakówWłóżcie brytfankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około godzinę. Uważajcie, by ziemniaki się nie przypaliły. W razie konieczności możecie dodać do brytfanki więcej wody.

Jakie ziemniaki wybrać do zrobienia patates lemonates?

Do przygotowania patates lemonates najlepiej nadają się ziemniaki typu A, czyli sałatkowe. Mają zwartą strukturę i nie rozpadają się podczas obróbki termicznej – gotowania, pieczenia lub smażenia. Często wykorzystuje się je do robienia zapiekanek. Ten typ ziemniaka reprezentują odmiany takie jak na przykład Almera, Belinda, Maris Piper, Agata, Annabelle, Cecile, Impresja, Lord, Mozart czy Viviana.

Z czym serwować cytrynowe ziemniaki?

Greckie ziemniaki świetnie komponują się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Wspaniałym „towarzystwem” jest dla nich lekka sałatka na bazie sezonowych jarzyn lub sam jogurt grecki doprawiony ziołami Dzięki temu danie zyskuje na lekkości. Trzeba pamiętać, że patates lemonates to dość sycąca potrawa. Już niewielka jej ilość wystarczy, by zaspokoić głód. Zawiera bowiem duże ilości węglowodanów, a także błonnik. Oba składniki zwiększają uczucie sytości po posiłku i zapewniają zastrzyk energii.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *