Sałatka z burakami i kozim serem. Poczuliśmy się jak w najlepszej restauracji

Sałatka z burakami i kozim serem Przygotowanie sałatki z burakami i kozim serem zajmuje tylko pół godziny. Efekt? Czuliśmy się, jakbyśmy dostali danie prosto z restauracyjnej karty. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.

Świeży szpinak i orzeźwiająca w smaku cukinia, do tego słodkie buraki, wyrazisty ser i chrupiące orzeszki. Kiedy spróbowaliśmy – oboje (ja i Robert Stachnik, który robi zdjęcia podczas gotowania) nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Taką sałatkę można jeść i jeść. Idealnie sprawdzi się na romantycznej kolacji we dwoje, ale możecie ją zrobić tylko dla siebie i zajadać się przy ulubionym serialu. – Taką sałatkę śmiało można podać jako główne danie – mówi Leszek Wodnicki.

Jak zrobić sałatkę z burakami i kozim serem?

– Buraki są teraz najsmaczniejsze i warto je w kuchni wykorzystywać. Do tej sałatki możecie sami upiec buraki, ale możecie też kupić buraki już ugotowane. Najważniejsze, aby je dobrze skarmelizować, czyli przesmażyć masło i potem dodać miód – mówi Leszek Wodnicki. Jak podkreśla Leszek Wodnicki, ważne jest przygotowanie cukinii. – Idealnie jeśli będzie marynowała się pół godziny, ale minimum to 20 minut – mówi. Kluczowe jest też uprażenie orzechów włoskich na suchej patelni. – Ten zabieg sprawia, że nie tylko lepiej smakują, ale są też przyjemnie chrupiące – mówi kucharz.

Przepis: Sałatka z burakami i kozim serem

Przepyszna sałatka podawana z grillowanym kozim serem.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania35 min.Liczba porcji2

Składniki

  • 3 gotowane lub pieczone buraki
  • 1 cukinia mała
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • małe opakowanie szpinaku baby
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g roladka kozia pleśniowa
  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • sól
  • liście szczawiu do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiUszykuj składniki Możesz wcześniej upiec/ugotować buraki lub wykorzystać gotowe buraki, które można kupić w marketach.
  2. Zamarynuj cukinięZamarynuj cukinię Cukinię pokrój w podłużne plastry i marynuj w 50 g oliwy z białym octem winnym ok. 30 minut.
  3. Zrób dressingZrób dressing Wymieszaj dokładnie trzepaczką 50 g oliwy z octem balsamicznym i szczyptą soli.
  4. Przygotuj buraki, upraż orzechyPrzygotuj buraki, upraż orzechy Buraki pokrój w ćwiartki i smaż na maśle. W trakcie dodajemy miód i skarmelizuj buraki. Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.
  5. Przygotuj serPrzygotuj ser Ser kozi pokrój w plastry, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej miodem.
  6. Griluj serGriluj ser Grilluj ser z miodem ok. 3-4 minuty w temperaturze 240 st. C.
  7. Zaserwuj danieZaserwuj danie Na talerzu ułóż szpinak, a na nim marynowaną cukinię i karmelizowane buraki. Wyciągnij ser z piekarnika i połóż na sałatkę. Posyp prażonymi orzechami. Sałatkę skrop dressingiem i udekoruj listkami szczawiu.

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *