Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpatrzy wniosek firmy The Cultivated B, która chce wprowadzić na rynek „parówki z probówki”. Nim klienci będą mogli znaleźć taki produkt w sklepie minie jednak sporo czasu.
/AA/ABACA/Abaca/East News /East News
Reklama
Niemiecki start-up The Cultivated B wystąpił do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z wnioskiem o dopuszczenie do sprzedaży produktu, który powstałby z połączenia białka roślinnego i mięsa komórkowego – informuje innpoland.pl. Dokładnie chodzi o parówkę do hot-doga, której produkcja częściowo odbywała się „w laboratorium”.
UE przyjrzy się mięsu z probówki. Może to zająć lata
Jednak jak zauważa serwis, nim dojdzie do dopuszczenia do sprzedaży wspomnianego produktu może minąć wiele czasu. Jako minimalny okres wskazuje się 18 miesięcy, jednak eksperci są zdania, że może to potrwać nawet lata. Mięso komórkowe podlega pod unijne przepisy o nowej żywności, co wpływa na fakt, że wszelkie rozwiązania w tym kierunku wymagają rygorystycznego sprawdzania.
The Cultivated B należy do grupy Infamily Foods, która specjalizuje się w wypuszczaniu na rynek produktów mięsnych i mięsno-warzywnych. Natomiast powołana spółka zależna ma za zadanie rozwijanie oferty o produkty „z probówki”. Już teraz firma zajmuje się produkowaniem bioreaktorów do hodowania mięsa komórkowego, które są wykorzystywane w dwóch krajach na świecie.
Obecnie takie produkty mogą kupić klienci w Singapurze oraz w Stanach Zjednoczonych. Władze drugiego z wymienionych państw odpowiednie pozwolenia wydały w 2023 r. Otrzymały je dwie firmy – Upside Foods oraz Good Meat.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce.