To są najzdrowsze herbaty, zadanie dietetyka. Działają na organizm jak tarcza

Herbata zielona Nie każda herbata jest taka sama. Niektóre odmiany są znacznie bardziej korzystne niż inne. Znany dietetyk zidentyfikował trzy niezawodne rodzaje. Sprawdź, czy masz je w spiżarni.

Wszystkie odmiany herbaty pochodzą z jednej rośliny – Camellia Sinensis, krzewu powszechnie nazywanego chińską herbatą. Różnią się one w zależności od metod przetwarzania i poziomów obecnych związków bioaktywnych. Niektóre zawierają większe ilości tych związków, dlatego pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Dowiedz się, które herbaty warto dodać do codziennej diety i dlaczego tak się dzieje.

Które herbaty dietetyk uważa za najzdrowsze?

Trzecie miejsce na liście najzdrowszych herbat dr Bartka Kulczyńskiego zajmuje herbata cesarska, znana również jako herbata żółta . Badania wskazują, że napój ten chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami. Pod tym względem przewyższa inne napary pochodzące z Camellia Sinensis. Ważne jest, aby zauważyć, że wątroba pełni wiele ważnych funkcji, takich jak detoksykacja organizmu i przetwarzanie odpadów metabolicznych. Produkuje żółć, przechowuje niezbędne witaminy i minerały oraz pomaga w syntezie białek kluczowych dla krzepnięcia krwi. Ponadto wspomaga zarówno układ odpornościowy, jak i trawienny.

Ekspert umieścił zieloną herbatę liściastą na drugim miejscu. Jej podwyższone stężenie polifenoli sprawia, że jest lepsza od innych rodzajów napojów zawierających kofeinę. Regularne spożywanie tej herbaty (przynajmniej jedna filiżanka dziennie) wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru i zawału serca odpowiednio o 23 i 32 procent.

Ponadto eksperci potwierdzili, że zielona herbata ma łagodny efekt hipotensyjny, co oznacza, że może obniżyć ciśnienie krwi. […] Kompleksowy przegląd 18 badań opublikowanych w 2015 r. wykazał, że osoby regularnie spożywające zieloną herbatę mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, średnio o 33 procent. […] Oczywiste jest, że zielona herbata zapewnia korzyści ochronne przed problemami układu krążenia”, zauważa dr Bartek Kulczyński.

Ten napar poprawia również sprawność poznawczą i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto posiada znaczące właściwości przeciwnowotworowe. Włączenie go do diety pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby, przełyku, prostaty, jajników i płuc. Zaleca się spożywanie około 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie.

Która herbata znalazła się na szczycie rankingu dietetyków?

Według eksperta niezaprzeczalną „królową” herbat jest matcha, czyli zagęszczona zielona herbata. Liście tej herbaty są mielone na drobny proszek, który jest spożywany w całości wraz z naparem. W rezultacie dostarcza ona znacznie wyższe stężenie związków bioaktywnych w porównaniu do wcześniej wspomnianych herbat. Zawiera trzykrotnie więcej galusanu epigallokatechiny, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wypicie jednej filiżanki matchy zapewnia takie same korzyści zdrowotne, jak wypicie 10 filiżanek „zwykłej” zielonej herbaty. Dr Bartek Kulczyński sugeruje picie jej trzy razy dziennie, przy czym każda filiżanka zawiera około 1,5 grama matchy. Wystarczy zalać proszek gorącą wodą, upewniając się, że temperatura wody wynosi 70-80 stopni Celsjusza.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *