Jak zmienić „zwykłą” sałatkę z buraków w pożywną, a zarazem wykwitną przekąskę? Mam na swój sposób. Łączę bordowe warzywa z kilkoma dodatkami. Tworzę zaskakujący miks, który zachwyca smakiem. Wszyscy proszą o dokładkę.
Proste, pożywne, a zarazem efektowne przekąski to mój „konik”. Sałatka z burakiem spełnia wszystkie te kryteria. Nie chodzi jednak o zwykłą przystawkę ze startych warzyw, jaką zwykle serwujemy do obiadu, lecz niecodzienną kompozycję smaków powstałą z połączenia prostych, choć nieoczywistych składników. Sprawdźcie, w czym dokładnie tkwi jej sekret.
Jakie buraki wykorzystać do zrobienia sałatki?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że buraki to jedne z tych produktów, które nadają się do jedzenia na surowo. Oczywiście wcześniej należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki. Warzywa można również poddać obróbce termicznej. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo zajmuje ona zwykle dość dużo czasu. Na szczęście można go znacznie skrócić. Wystarczy zastosować prosty patent na szybsze gotowanie buraków. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by kupić warzywa, które zostały już ugotowane. Znajdziecie je w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. To świetne rozwiązanie. Korzystam z niego, gdy nie mam zbyt wiele czasu.
Jak zrobić efektowną i szybką sałatkę z buraków?
Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Na dobrą sprawę wystarczy połączyć wszystkie składniki. Ta przekąska to świetna propozycja na szybki lunch lub lekką kolację. Możecie też śmiało zabrać ją ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię. Pamiętajcie tylko, by sos umieścić w osobnym pojemniczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.
Przepis: Ekspresowa sałatka z buraków
To świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4Liczba kalorii397 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 400 g gotowanych buraków
- 200 g ugotowanej fasoli z puszki
- 100 g natki pietruszki
- 15 g pestek granatu
- 15 g suszonej żurawiny
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 1 jabłko
Na sos:
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 5 g cukru
- 50 ml soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierzcie cebule i jabłko ze skórki. Wydrążcie paprykę. Usuńcie też gniazda nasienne z jabłka. Pokrójcie je na mniejsze części. To samo zróbcie z papryką i cebulami i burakami. Posiekajcie też natkę pietruszki. Odsączcie fasolę z zalewy.
- Robienie sałatkiWymieszajcie wszystkie składniki na sałatkę.
- Przygotowanie sosuWymieszajcie składniki na sos. Możecie to zrobić w słoiku. Pamiętajcie, by wcześniej go dobrze zakręcić.
- Serwowanie sałatkiPolejcie sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.
Jeśli chcecie możecie do niej dodać również inne dodatki i stworzyć własną kompozycję smaków. Słodycz buraków doskonale „przełamie” słoność fety albo ostrość rukoli. Do tych warzyw świetnie pasują również suszone śliwki, rodzynki, figi czy borówki amerykańskie. Stworzą też niezwykle udany duet z mozzarellą, miodem, a nawet morelami. Nie bójcie się eksperymentować.