Napar, dzięki któremu wzmocnisz odporność, zrobisz z popularnych suszonych owoców, które często służą za przekąskę lub dodatek do ciast i deserów. Poznaj sprawdzony przepis.
O prozdrowotnych właściwościach suszonej żurawiny nie trzeba nikogo przekonywać. Owoce zawierają spore ilości błonnika, który wiąże wodę w żołądku, dzięki czemu zwiększa swoją objętość, a w konsekwencji przedłuża uczucie sytości po posiłku. Jednocześnie usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia kontrolowanie masy ciała. Niewiele osób jednak wie, że napar z suszonej żurawiny również wywiera pozytywny wpływ na organizm. Zobacz, jak działa.
Napar z suszonej żurawiny wspomaga walkę z infekcjami
Napar z suszonej żurawiny jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy wziąć garść owoców (2 lub 3 łyżeczki) i zalać je gorącą wodą, a następnie zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut. Napój doskonale gasi pragnienie, a jednocześnie rozgrzewa. Można go pić dwa lub trzy razy dziennie. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodne zimowe i wiosenne dni, kiedy pogoda za oknem daje się mocno we znaki.
Napar poprawia krążenie krwi. Dodatkowo rozrzedza wydzielinę zalegającą w nosie, zatokach czy drogach oddechowych i zmniejsza stany zapalne. Ma też właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspiera układ immunologiczny w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Co więcej, działa moczopędnie. Przyspiesza więc usuwanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.
Jaką żurawinę wykorzystać do zrobienia naparu?
Podstawą tego naparu jest suszona żurawina. Najlepiej sprawdzi się ta przygotowana samodzielnie. Jeśli nie masz jej pod ręką i decydujesz się na zakup gotowego produktu, zwróć szczególną uwagę na jego skład. Wybieraj artykuły bez dodatku cukru oraz sztucznych substancji słodzących, barwników oraz środków konserwujących. Tego typu artykuły możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych).
Co dodać do naparu z suszonej żurawiny?
Napar z suszonej żurawiny możesz wzbogacić o różne inne składniki. Świetnie sprawdzi się na przykład miód, sok z cytryny lub pomarańczy, starty imbir, cynamon, sok malinowy czy goździki. Wszystko zależy od twoich preferencji i tego, co akurat masz pod ręką. Dzięki tym dodatkom poprawisz walory smakowe napoju i wzmocnisz jego rozgrzewające właściwości.
Czy każdy może pić napar z suszonej żurawiny?
Napar z suszonej żurawiny nie jest polecany osobom z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz moczowego. Trzeba też pamiętać, że związki zawarte w napoju mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i spowalniać działanie tych środków i obniżać ich skuteczność. Jeśli jesteś w trakcie farmakoterapii, skonsultuj włączenie naparu do diety z lekarzem prowadzącym. Pamiętaj też, by nie pić naparu bezpośrednio po przyjęciu leków lub przed ich zażyciem (zachowaj minimum dwugodzinny odstęp).