Czeka nas rewolucja kulinarna? Komisja Europejska zatwierdziła używanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności – m.in. w pieczywie. Zmiany budzą kontrowersje sporej części konsumentów, ale Bruksela wskazuje na korzyści płynące z takiego rozwiązania.
/Bartlomiej Magierowski /East News
Zgodnie z rozporządzeniem opublikowanym przez Komisję Europejską w ubiegłym tygodniu dopuszczalne będzie wprowadzanie na rynek nowej żywności w proszku z całych larw mącznika młynarka – podała „Rzeczpospolita”. Warunkiem koniecznym będzie jednak poddanie larw promieniowaniu UV.
KE zatwierdziła nowy składnik żywności. Będzie chleb z larw owadów?
Larwy mącznika – jak wynika z unijnego rozporządzenia wykonawczego (UE 2025/89) – będzie można stosować w szerokim zakresie produktów. Mowa między innymi o serach, dżemach owocowych, makaronach, przetworzonych produktach ziemniaczanych czy pieczywie.
Czy przed zakupem danego produktu producent będzie miał obowiązek poinformowania nas, że znajdują się w nim sproszkowane larwy owadów? Oczywiście będzie musiał zawrzeć taką informację na etykiecie. Dodatkowo produkty zawierające taki składnik będą musiały mieć także odpowiednie oznaczenia, ostrzegając szczególnie osoby uczulone na skorupiaki przed możliwymi reakcjami alergicznymi.
Reklama
Sproszkowane larwy mączniaka w produktach spożywczych. UE stawia na nowe źródła białka
Ekonomista Adam Gwiazda na portalu X podkreślił, że ta decyzja jest zgodna z wymogami FAO, czyli agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) ds. Wyżywienia i Rolnictwa, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka. „W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej” – napisał prof. Gwiazda.
Rozwiń
Raport Światowego Forum Ekonomicznego już w 2022 roku podkreślał, że owady są pomijanym źródłem białka i sposobem na walkę ze zmianami klimatu.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News Polityka