KE zatwierdziła składnik żywności. Będzie chleb z larw owadów?

Czeka nas rewolucja kulinarna? Komisja Europejska zatwierdziła używanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności – m.in. w pieczywie. Zmiany budzą kontrowersje sporej części konsumentów, ale Bruksela wskazuje na korzyści płynące z takiego rozwiązania. Zdjęcie

KE zatwierdziła składnik żywności. Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów? /Bartlomiej Magierowski /East News

KE zatwierdziła składnik żywności. Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów? /Bartlomiej Magierowski /East News Reklama

Zgodnie z rozporządzeniem opublikowanym przez Komisję Europejską w ubiegłym tygodniu dopuszczalne będzie wprowadzanie na rynek nowej żywności w proszku z całych larw mącznika młynarka – podała „Rzeczpospolita”. Warunkiem koniecznym będzie jednak poddanie larw promieniowaniu UV

KE zatwierdziła nowy składnik żywności. Będzie chleb z larw owadów?

Larwy mącznika – jak wynika z unijnego rozporządzenia wykonawczego (UE 2025/89) – będzie można stosować w szerokim zakresie produktów. Mowa między innymi o serach, dżemach owocowych, makaronach, przetworzonych produktach ziemniaczanych czy pieczywie.

Czy przed zakupem danego produktu producent będzie miał obowiązek poinformowania nas, że znajdują się w nim sproszkowane larwy owadów? Oczywiście będzie musiał zawrzeć taką informację na etykiecie. Dodatkowo produkty zawierające taki składnik będą musiały mieć także odpowiednie oznaczenia, ostrzegając szczególnie osoby uczulone na skorupiaki przed możliwymi reakcjami alergicznymi. 

Reklama

Sproszkowane larwy mączniaka w produktach spożywczych. UE stawia na nowe źródła białka

Ekonomista Adam Gwiazda na portalu X podkreślił, że ta decyzja jest zgodna z wymogami FAO, czyli agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) ds. Wyżywienia i Rolnictwa, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka. „W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej” – napisał prof. Gwiazda.

Rozwiń

Raport Światowego Forum Ekonomicznego już w 2022 roku podkreślał, że owady są pomijanym źródłem białka i sposobem na walkę ze zmianami klimatu.

Wideo Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. „Debata polityczna”. Wiceminister Lewandowski o 800 plus dla migrantów Polsat News Polityka

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *