Kopytka można zrobić bez ziemniaków. Przepis Anny Lewandowskiej

Kopytka Kopytka bez ziemniaków? Brzmi jak fanaberia, ale w tym „szaleństwie” jest metoda. Udowadnia to Anna Lewandowska. Trenerka zamienia kartofle na inny, zdrowy składnik. Sprawdź, w czym tkwi sekret klusek żony Roberta Lewandowskiego.

Anna Lewandowska to znana trenerka. Zachęca Polaków do większej aktywności fizycznejzdrowego odżywiania. Prowadzi własną stronę internetową. Ma też bloga, na którym dzieli się nie tylko poradami na temat odchudzania, ale również przepisami na lubiane dania. W swoich recepturach łączy tradycję z elementami nowoczesności. Chętnie przełamuje utarte kulinarne schematy. Nie inaczej jest w przypadku kopytek. Żona Roberta Lewandowskiego przygotowuje je inaczej niż wszyscy. Jej kluski to istny majstersztyk, choć nie ma w nich ani grama ziemniaków.

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków Anny Lewandowskiej?

Bazą tradycyjnych kopytek są ziemniaki. Anna Lewandowska rezygnuje jednak z tego warzywa. Zastępuje je innym składnikiem. Chodzi o kaszę jaglaną. To zdrowy produkt, który dostarcza organizmowi wielu mikro- oraz makroelementów. Zawiera między innymi żelazo, cynk, fosfor, białko i witaminy z grupy B. Nie obciąża żołądka i poprawia pracę przewodu pokarmowego. Usprawnia przemianę materii. Wzmacnia też odporność. Wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz rozgrzewające. Wspomaga leczenie infekcji. Syci i dodaje energii. Mogą po nią spokojnie sięgać również osoby na diecie. „Polecam jako dodatek do obiadu lub kolacji” – podsumowuje Anna Lewandowska w jednym z wpisów na swoim blogu.

Przepis: Kopytka Anny Lewandowskiej

Kluski w wykonaniu trenerki nie mają w sobie ani grama ziemniaków, ale sekują obłędnie. Poznaj przepis.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Dodatkowo:

  • mąka do posypania stolnicy i obtoczenia ciasta

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kaszy jaglanejKaszę jaglaną przepłucz 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą. Ugotuj ją według przepisu na opakowaniu. Następnie zblenduj i odstaw do przestygnięcia.
  2. Robienia masy na kopytkaTak przygotowaną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami na kopytka. Ciasto powinno być gęste i gładkie. Ma to do siebie, że klei się do rąk. Dlatego, zanim położysz je na stolnicę, obsyp blat mąką. Przełóż kawałek ciasta i obtocz w mące.
  3. Formowanie kopytekUformuj wałek z ciasta z niego wałeczek i pokrój na 1,5-2 cm kawałki.
  4. Gotowanie kopytekKopytka wrzuć do wrzącej wody z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy wypłyną na wierzch wyłów je chochlą z sitkiem.

Wskazówka: Kopytka świetnie smakują również na drugi dzień po przygotowaniu. Możesz je odgrzać w gorącej wodzie lub podpiec na patelni.

Z czym podawać kopytka bez ziemniaków?

Anna Lewandowska podaje te kopytka z sosem na bazie duszonych borowików. Świetnie sprawdzą się jednak również inne dodatki, na przykład bułka tarta, mięsny gulasz, sos pomidorowy, śmietanowy lub serowy, a także roztopione masło aromatyzowane czosnkiem lub szałwią. Kluski będą doskonale komponować się również z surówką na bazie sezonowych warzyw.

A jeśli lubisz kopytka „na słodko”, możesz oprószyć je cynamonem i podać z ulubioną konfiturą. Opcji nie brakuje. Dobór produktów zależy tak naprawdę wyłącznie od twoich indywidualnych preferencji smakowych.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *