Naukowcy i specjaliści nie mają wątpliwości, że pora jedzenia śniadania ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto po nie sięgać w konkretnym przedziale czasowym, by odczuć najwięcej korzyści i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych. Pierwszy posiłek dnia zjadany w niewłaściwym momencie sprzyja spożywaniu różnych niezdrowych przekąsek, przyjmowaniu dużej liczby kalorii, a w konsekwencji również tyciu. Nadwaga jest natomiast jednym z czynników przyczyniających się do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu drugiego oraz wielu innych chorób, w tym schorzeń o podłożu nowotworowym.
Nasuwa się więc pytanie: czy sięganie po obiad o niewłaściwej porze również niesie za sobą równie opłakane skutki? Kiedy najlepiej jeść ten posiłek? Niektórzy specjaliści wskazują, że osoby spożywające obiad przed godziną 15 są mniej narażone na otyłość niż ludzie, którzy jedzą obiad później. Warto jednak zwrócić uwagę na jedną istotną kwestię, przeprowadzone dotychczas badania mają na ogół charakter asocjacyjny. Co oznacza, że udowadniają istnienie pewnych zależności, ale nie są to związki przyczynowo-skutkowe.
Kiedy najlepiej jeść obiad?
Postanowiliśmy zadać to pytanie znanej ekspertce. Dr Hanna Stolińska jest dietetykiem klinicznym. Doświadczenie zawodowe zdobyła między innymi podczas pracy w Instytucie Żywności i Żywienia. Obecnie prowadzi własny gabinet. Niesie pomoc pacjentom z otyłością, a także innymi przewlekłymi schorzeniami, na przykład insulinoopornością, nadczynnością tarczycy, osteoporozą, zaburzeniami lipidowymi czy chorobami układu pokarmowego. Aktywnie działa też w mediach społecznościowych, gdzie popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Odpowiedź specjalistki dla wielu osób może być zaskoczeniem.
Godzina jedzenia obiadu nie ma tak naprawdę większego znaczenia. Może to być dwunasta, trzynasta, czternasta, piętnasta etc. Wszystko zależy od indywidualnego trybu życia. Najważniejsze, jest to, by zjeść ten posiłek w ciągu dnia – podkreśliła ekspertka w rozmowie z WPROST.
Dr Hanna Stolińska zaznaczyła, że lepiej zjeść obiad w ciągu dnia niż na przykład późną obiadokolację. Nie należy się zbytnio przegładzać. Pozwoli to zmniejszyć ryzyko przejadania się i przyjmowania nadprogramowej liczby kalorii.
Co najlepiej jeść na obiad?
Dr Hanna Stolińska zwraca uwagę na fakt, że obiad, podobnie jak każdy inny posiłek, powinien być dobrze zbilansowany i składać się z produktów o wysokiej wartości odżywczej. Co to oznacza w praktyce?
Właściwie zbilansowany obiad powinien zawierać produkty pełnoziarniste (ryż, kaszę, makaron itp.), dobre źródło białka (mięso, ryby lub rośliny strączkowe) i oczywiście warzywa zarówno surowe, jak i te po obróbce termicznej. To one powinny stanowić podstawę każdego posiłku – zaznaczyła specjalistka w rozmowie z WPROST.
Niezbyt trafionym wyborem obiadowym jest na przykład, zdaniem ekspertki, lekka sałatka z kurczakiem. Ten posiłek nie zapewni uczucia sytości na długo. Po jego zjedzeniu wkrótce znów będziemy głodni. Warto też unikać przetworzonych artykułów spożywczych i stawiać na świeże, sezonowe produkty.