Placuszki z 5 składników gotowe w 10 minut. Prosty przepis

Placuszki z zsiadłym mlekiem Masz ochotę na „coś słodkiego”, ale sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia cię o ból głowy? Postaw na błyskawiczne placuszki z 5 składników. Zrobisz je w mgnieniu oka. Bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.

Można śmiało powiedzieć, że te błyskawiczne placuszki łączą pokolenia. Kochają je bowiem zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pyszne i puszyste. Wręcz rozpływają się w ustach. Ich sekret tkwi w połączeniu dwóch prostych i łatwo dostępnych – choć rzadko wykorzystywanych – składników. Sprawdź, o jaki „duet” dokładnie chodzi i lepiej zapisz sobie przepis, bo gdy spróbujesz tego deseru, z pewnością sięgniesz po niego jeszcze nieraz.

Jak zrobić ekspresowe placuszki z 5 składników?

Sekretem smaku i konsystencji tych błyskawicznych placuszków jest połączenie zsiadłego mleka oraz sody oczyszczonej. Ich wymieszanie prowadzi do powstania pęcherzyków gazu z dwutlenkiem węgla. To właśnie one sprawiają, że ciasto rośnie pod wpływem wysokiej temperatury i rozpływa się w ustach niczym chmurka. Warto podkreślić, że przedstawiony deser nie wymaga użycia piekarnika. Wystarczy przygotować niewielką patelnię.

Przepis: Placuszki z 5 składników

To świetna propozycja nie tylko na deser, ale również słodkie śniadanie.

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji15

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę z sodą i cukrem. Natomiast w drugiej połącz mokre składniki, czyli zsiadłe mleko i jajka.
  2. Robienie masyPołącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Smażenie masyNakładaj porcje masy na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką zsiadłego mleka, możesz wykorzystać kefir lub maślankę. Z kolei dobrym zamiennikiem mąki pszennej będzie orkiszowa.

Z czym podawać placuszki z 5 składników?

Dobór dodatków to kwestia wielce indywidualna. Placuszki świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi lub mrożonymi owocami (malinami, borówkami amerykańskimi, bananami, wiśniami, porzeczkami, brzoskwiniami itp.). Dobrze sprawdzi się też klasyczna posypka z cukru pudru lub cynamonu. Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz pokusić się o przygotowanie polewy z gorzkiej czekolady. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wykorzystać przetwory zgromadzone w domowej spiżarni, na przykład dżemy, konfitury czy syropy owocowe.

Nie zachęcam do inwestowania w gotowe wyroby dostępne w sklepach spożywczych i supermarketach. Tego typu artykuły zwykle kryją w sobie wiele zbędnych substancji. Jeśli jednak się na nie zdecydujesz, pamiętaj, by dokładnie czytać etykiety wybieranych towarów i unikać tych, które zawierają duże ilości cukru, sztuczne barwniki, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Im krótsza lista składników, tym lepiej.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *