Zapamiętaj raz na zawsze: dlaczego absolutnie nie należy jeść orzechów bezpośrednio po posiłku głównym

Jeśli zazwyczaj kończysz posiłek garścią orzechów, zamiast je wzbogacić, zmniejszasz wartość odżywczą. Dotyczy to zwłaszcza migdałów, orzechów laskowych i włoskich.

Orzechy zawierają kwas fitynowy, substancję blokującą wchłanianie minerałów. To nie tylko teoria, to biochemia, donosi korespondent Belnovosti.

Kwas fitynowy wiąże wapń, żelazo, magnez i cynk, zapobiegając ich przedostawaniu się do krwiobiegu. Jest szczególnie skuteczny, jeśli orzechy zostaną spożyte bezpośrednio po posiłku.

орехи
Zdjęcie: © Belnovosti

Dr Siergiej Dlin z Mińskiego Centrum Żywienia podkreśla: orzechy najlepiej spożywać oddzielnie, 2-3 godziny po głównym posiłku. Dzięki temu nie zaburzają wchłaniania białek i węglowodanów.

Jeśli jesz orzechy po mięsie lub rybie, zmniejszasz skuteczność całego posiłku. Minerały z dania głównego po prostu nie są dostarczane.

Ważne jest również, aby pamiętać, że orzechy to tłuszcze. Spożywanie ich bezpośrednio po posiłku, zwłaszcza obfitym, zwiększa obciążenie wątroby.

Niektórzy dietetycy zalecają moczenie orzechów, co obniża poziom kwasu fitynowego. Jednak nawet wtedy najlepiej nie jeść ich jako głównego posiłku.

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej korzyści, jedz orzechy jako przekąskę lub dodawaj je do potraw, które nie zawierają ciężkich białek.

Warto również pamiętać, że orzechy są wysokokaloryczne. Spożywanie ich po posiłku może prowadzić do przejadania się.

Orzechy są zdrowe, ale tylko w odpowiednim kontekście. A tuż po posiłku – to nie wszystko.

Przeczytaj także

  • Nigdy nie łącz tych 3 produktów, jeśli chcesz zachować młody wygląd skóry.
  • Który popularny napój wypłukuje wapń z kości: Pijesz go codziennie
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *