Główny Inspektor Sanitarny postanowił wycofać z obrotu partię fasolki adzuki, importowanej z Argentyny. Decyzja ta ma związek z badaniami przeprowadzonymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wykazały one, że w produkcie znajdują się groźny pestycyd – glufosynat. Jego ilości znacznie przekraczają dopuszczalne normy.
Wycofana fasola – szczegóły produktu
Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy fasolki pochodzącej z Argentyny. W udostępnionym przez GIS ostrzeżeniu podano więcej informacji na temat produktu:
Nazwa: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1 kg i 500 g
- Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
- Data ważności jest jednocześnie numerem partii
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Podmiot odpowiedzialny za dystrybucję fasolki rozpoczął już proces wycofywania produktu z rynku. Jego przebieg nadzoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Dlaczego glufosynat jest niebezpieczny?
Glufosynat to środek chwastobójczy. Spożycie żywności, która ma w swoim składzie duże ilości pestycydów może zwiększać ryzyko pojawienia się wielu problemów zdrowotnych, na przykład nowotworów czy schorzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Poza tym mogą sprzyjać występowaniu wad rozwojowych u dzieci i powodować zaburzenia neurologiczne oraz hormonalne u dorosłych.