W fasolce wykryto toksyczne substancje. Sanepid ostrzega

Fasolka adzuki Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ważny komunikat. Ostrzeżenie dotyczy fasolki adzuki. Produkt zawiera toksyczne substancje, które szkodzą zdrowiu.

Główny Inspektor Sanitarny postanowił wycofać z obrotu partię fasolki adzuki, importowanej z Argentyny. Decyzja ta ma związek z badaniami przeprowadzonymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wykazały one, że w produkcie znajdują się groźny pestycyd – glufosynat. Jego ilości znacznie przekraczają dopuszczalne normy.

Wycofana fasola – szczegóły produktu

Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy fasolki pochodzącej z Argentyny. W udostępnionym przez GIS ostrzeżeniu podano więcej informacji na temat produktu:

Nazwa: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1 kg i 500 g

  • Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
  • Data ważności jest jednocześnie numerem partii
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce

Podmiot odpowiedzialny za dystrybucję fasolki rozpoczął już proces wycofywania produktu z rynku. Jego przebieg nadzoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Dlaczego glufosynat jest niebezpieczny?

Glufosynat to środek chwastobójczy. Spożycie żywności, która ma w swoim składzie duże ilości pestycydów może zwiększać ryzyko pojawienia się wielu problemów zdrowotnych, na przykład nowotworów czy schorzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Poza tym mogą sprzyjać występowaniu wad rozwojowych u dzieci i powodować zaburzenia neurologiczne oraz hormonalne u dorosłych.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *