Wiele osób dodaje do kawy pewien składnik, który jest w rzeczywistości „bombą kaloryczną”, ale tylko nieliczni zdają sobie z tego sprawę. Dowiedz się, którego dodatku do kawy najlepiej unikać.
Istnieje wiele dodatków, które mogą poprawić smak i aromat kawy. Typowe wybory obejmują mleko, śmietankę, syropy smakowe (takie jak wanilia lub karmel), cukier, cynamon lub bitą śmietanę. Chociaż te dodatki mogą poprawić wrażenia z picia kawy, niektóre — szczególnie słodkie i tłuste — znacznie zwiększają jej kaloryczność i mogą być niezdrowe w dużych ilościach. Ponadto istnieją dwa inne powszechnie stosowane dodatki, których dietetycy zdecydowanie zalecają unikać.
To niezdrowy dodatek do kawy
Jedną z rzeczy, od których dietetyk Bartosz Kulczyński odradza, jest słodzone mleko zagęszczone , powszechnie stosowane w kawie, a także w deserach, wypiekach czy kremach. Jak zauważył specjalista, określenie „słodzone” jest tutaj szczególnie istotne.
Należy pamiętać, że połowa wagi takiego produktu składa się z czystego cukru, więc wybór go nie jest najrozsądniejszym wyborem. Jeśli jednak chcesz użyć mleka skondensowanego, o wiele lepiej jest wybrać niesłodzone, jak wyjaśnił ekspert.
Ekspert zauważył również, że sam fakt zagęszczenia mleka oznacza, że zawiera ono naturalnie pewną ilość cukru, co przyczynia się do jego słodkiego smaku.
Jakich innych dodatków do kawy należy unikać?
Dietetyk podkreślił, że oprócz słodzonego mleka zagęszczonego, wskazane jest powstrzymanie się od innego powszechnego dodatku do kawy: sztucznych śmietanek w proszku.
Wiem, że niestety wiele osób utożsamia ten produkt z czymś w rodzaju naturalnego kremu, ale ważne jest, aby zrozumieć, że w rzeczywistości nie ma on z nim nic wspólnego – stwierdził.
Dietetyk dodał, że w jego składzie znajdują się jedynie białka mleka, a przede wszystkim składa się z:
- syrop glukozowy
- tłuszcze roślinne uwodornione,
- fosforany,
- emulgatory,
- środki przeciwzbrylające
Ekspert stwierdził, że jest to produkt bardzo niskiej jakości, bardziej przypominający „kombinację dodatków spożywczych niż oryginalny produkt”.
Według mnie dodanie śmietanki do kawy jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż stosowanie sztucznej śmietanki – wyjaśnił ekspert.