Za tęczowymi pankejkami przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Robię je zawsze, gdy chcę poprawić nastrój – sobie lub bliskim. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Są kolorowe, łatwe w przygotowaniu i obłędnie pyszne.
Pancakes to jeden z klasyków amerykańskiej kuchni. Zazwyczaj przygotowuje się je na śniadanie. Jednak świetnie sprawdzają się też jako przekąska lub podwieczorek. Są puszyste i rozpływają się w ustach, a do tego zachwycają wyglądem, zwłaszcza te w tęczowej wersji.
Jak zrobić pancakes w różnych kolorach?
Wystarczy dodać do ciasta odpowiednie barwniki. Nie musisz sięgać po żadne sztuczne substancje. Bez trudu nadasz barwę pankejkom przy użyciu produktów spożywczych na co dzień wykorzystywanych w kuchni:
- kolor zielony – uzyskasz dodając do masy na pancakes kilka liści szpinaku i blendując całość,
- kolor czerwony – to zasługa soku z buraka,
- kolor żółty – zapewni niewielka szczypta kurkumy (można też wykorzystać sok z marchwi),
- kolor fioletowy – zagwarantują zblendowane jagody albo borówki amerykańskie.
Ile barwnika dodać do ciasta na pankejki? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Zasada jest prosta: im większa ilość danego produktu, tym intensywniejsza barwa placuszków. Pamiętaj o jeszcze jednej ważnej kwestii – jeśli przesadzisz i dodasz za dużo kurkumy, soku z buraka czy innego barwiącego składnika do masy, smak pancakes może się zmienić. Lepiej więc zachować ostrożność.
Przepis: Pankejki
Te placuszki to świetna propozycja na słodkie śniadanie. Polubią ją nie tylko dzieci, ale i dorośli.
KategoriaDeserRodzaj kuchniAmerykańskaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji14
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżkę cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaPrzesiej mąkę pszenną do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj do niego mleko i przestudzone roztopione masło (możesz je zastąpić 2 łyżkami oleju roślinnego). Mokre składniki połącz ze sobą za pomocą blendera lub trzepaczki. Potem do mokrych składników dodaj suche i całość delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj do niego wybrany barwnik. Możesz też podzielić masę na kilka porcji i każdej nadać inny kolor. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw je na kilka minut, by odpoczęło.
- Smażenie placuszkówNa rozgrzaną patelnię nakładaj 1-2 łyżki ciasta i smaż na palniku o średniej mocy do momentu, gdy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Przewróć pankejka na drugą stronę i smaż jeszcze około minuty.
- Podawanie pankejkówPodawaj placuszki z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać domowe pankejki?
Pankejki świetnie komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Możesz je na przykład serwować z serkiem homogenizowanym, bitą śmietaną sezonowymi lub mrożonymi owocami, ulubioną konfiturą albo kremem czekoladowym. Wspaniale smakują również polane odrobiną syropu klonowego albo posypane posiekanymi orzechami. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych.