Jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić?

Mrożone ciasto Święta minęły, a w lodówce wciąż zalega nadmiar ciast, których nie udało się zjeść? Zamiast wyrzucać pyszne wypieki, warto pomyśleć o ich zamrożeniu. Zobaczcie, w jaki sposób należy to zrobić.

Mrożenie żywności to jeden z najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Dzięki niskim temperaturom procesy rozkładu i namnażania się mikroorganizmów, takich jak bakterie i pleśnie, zostają spowolnione lub całkowicie zahamowane. W ten sposób można bezpiecznie przechowywać warzywa, owoce, mięso, ryby czy pieczywo przez długie miesiące, zachowując ich wartości odżywcze, smak i świeżość. Wiele osób w okresie świąt Bożego Narodzenia zastanawia się jednak pewnie też, czy można mrozić ciasto.

Jakie ciasta można mrozić?

Mrożenie ciast to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości i uniknięcie marnowania jedzenia. Można zamrażać zarówno gotowe wypieki, jak i surowe ciasto przed pieczeniem. Aby zachować ich smak i strukturę, warto szczelnie zapakować ciasta w folię spożywczą lub specjalne woreczki do mrożenia. Dzięki temu po rozmrożeniu ciasto smakuje niemal tak samo, jak świeżo upieczone.

Jeśli zdecydujecie się na zamrożenie już gotowych słodkości, to pamiętajcie, że zamrozić możecie:

  • sernik,
  • biszkopt,
  • ciasto drożdżowe i ucierane,
  • tort,
  • inne ciasta z kremem.

Nie można mrozić jednak ciasta z galaretką, bitą śmietaną czy ciast bezowych. Po rozmrożeniu mogą się one rozpuszczać – wyjątek stanowią mrożone tory bezowe podawane jako deser lodowy. Przed upieczeniem z kolei należy mrozić ciasto kruche, francuskie, a także ciasto drożdżowe (jednak należy to zrobić od razu po wyrobieniu).

Jak rozmrażać ciasta?

Żeby rozmrozić ciasto, wystarczy przełożyć je od razu do lodówki i pozostawić tam na około 5-8 godzin. Dzięki temu ciasto rozmraża się powoli, co minimalizuje ryzyko rozwodnienia lub utraty jego puszystości. Jest to proces, który wymaga czasu, dlatego najlepiej rozpocząć go dzień przed planowanym podaniem go gościom. Jeśli jednak zależy wam na szybszym rozmrożeniu, to tort lub inne ciasto można przełożyć na paterę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Unikajcie jednak rozmrażania ciasta w kuchence mikrofalowej, ponieważ ciepło może działać nierównomiernie, co może spowodować, że zewnętrzne warstwy staną się zbyt miękkie, podczas gdy środek pozostanie zamrożony.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *