Twaróg staje się coraz bardziej preferowaną opcją odżywczej i elastycznej przekąski. Dietetyczka Dominika Hatala dzieli się spostrzeżeniami na temat tego, która odmiana jest optymalna dla maksymalizacji spożycia białka i składników odżywczych.
Coraz więcej osób zaczyna dostrzegać wartość i wszechstronność twarogu. Jest on łatwo strawny, bogaty w białko i dobrze sprawdza się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do różnych posiłków. W dobie zwiększonej świadomości zdrowego odżywiania twaróg trafił do lodówki niemal każdego, kto stawia na pierwszym miejscu utrzymanie sylwetki i dba o swoje zdrowie.
Jaki rodzaj sera wiejskiego wybrać? Spostrzeżenia dietetyka
Dietetyczka Dominika Hatala, znana w sieci jako „Dietetyk Powszechny”, udostępniła film, w którym wyjaśnia najlepsze opcje twarogu. Najpierw szczegółowo zbadała twaróg light, który zawiera 179 kcal na opakowanie, 24 g białka i 6 g tłuszczu. Dla porównania, zwykły twaróg ma 194 kcal, 22 g białka i 10 g tłuszczu w jednym opakowaniu. Trzecia opcja, twaróg wysokobiałkowy, zawiera 185 kcal, 28 g białka i 6 g tłuszczu.
Dietetyk stwierdził, że chociaż różnice są minimalne, serek wiejski o wysokiej zawartości białka wydaje się być „najkorzystniejszym wyborem” pod względem korzyści odżywczych.
Z czym można łączyć serek wiejski?
Twaróg jest pyszny zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W słodkiej formie doskonale komponuje się z miodem, cynamonem, świeżymi owocami lub orzechami, tworząc lekką i odżywczą przekąskę. Podawany w wersji wytrawnej doskonale komponuje się ze szczypiorkiem, pomidorami, ogórkami, awokado lub różnymi przyprawami i świeżymi ziołami. Można go również jeść na kanapce lub jako składnik sałatki. Twaróg to nie tylko szybka przekąska; sprawdza się również jako składnik ciepłych posiłków. Wystarczy wymieszać go z jajkami, szpinakiem i odrobiną żółtego sera, aby stworzyć lekką zapiekankę śniadaniową. Może również wzbogacić omlet. Koniecznie sprawdź inne połączenia z twarogiem, aby uzyskać jeszcze zdrowszą opcję.