Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem popularnej mąki. Produkt może okazać się niebezpieczny zwłaszcza dla jednej grupy osób.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowy komunikat. W jednym z rodzajów mąki wykryto składnik, który może wywołać silne reakcje alergiczne i stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Podjęto już działania związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży.
Mąka z ciecierzycy – szczegóły produktu
Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy mąki z ciecierzycy (cieciorki) marki Melvit (1 kg). „W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie […] nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego” – czytamy w oświadczeniu. Wskazano w nim również szczegóły dotyczące artykułu spożywczego:
- Numer partii: 240206/106
- Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
- Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
- Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
Główny Inspektor Sanitarny podkreśla, że spożycie mąki może wywołać poważne konsekwencje zdrowotne u osób z alergią na białko soi. Firma Melvit S.A. współpracuje z urzędami kontroli i Państwową Inspekcją Sanitarną w celu wycofania produktu z rynku.
Jak objawia się alergia na białko soi?
Alergia może mieć różny przebieg i dawać niespecyficzne objawy. Do najczęściej zgłaszanych symptomów należą dolegliwości gastryczne (biegunki, nudności, wymioty, wzdęcia). Może pojawić się też zaczerwienienie okolicy ust, obrzęk warg i języka. W najcięższych przypadkach spożycie białka soi prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu, jeśli osoba uczulona nie otrzyma w porę odpowiedniej pomocy. Najczęściej polega ona na szybkim podaniu adrenaliny.