Anna Lewandowska cierpi na dokuczliwe schorzenie. Z czym mierzy się trenerka?

Anna Lewandowska Anna Lewandowska zmaga się z chorobą, która rzadko dotyka osób młodych. Zwykle pojawia się u seniorów po 65 roku życia. Mowa o SIBO. Na czym polega ta choroba i jak się objawia?

Anna Lewandowska to znana i lubiana trenerka personalna i dietetyczka. Swoje zamiłowanie do sportu i aktywnego trybu życia przekuła w dochodowy biznes. Pisze książki na temat żywienia, organizuje i prowadzi obozy ćwiczeniowe. Założyła centrum dietetyczno-treningowe i stworzyła własną markę produktów spożywczych. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać nie jest jednak okazem zdrowia.

Anna Lewandowska cierpi na SIBO

Anna Lewandowska poinformowała fanów o swoim problemie w jednej z relacji na Instagramie. Celebrytka zwróciła się do obserwujących jej profil z pewnym zapytaniem:

„Co by tu zjeść słodkiego… Póki co, trzymam low FODMAP, ze względu na SIBO… Kto z was zmagał się z tym problemem?”

Ta krótka wiadomość wskazuje, że trenerka zmaga się z SIBO, czyli zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. To stan, w którym dochodzi do zaburzenia prawidłowej pracy układu trawiennego. W jelicie cienkim zagnieżdżają się niewłaściwe bakterie, charakterystyczne dla innych części przewodu pokarmowego. W rezultacie chory zaczyna odczuwać różne dolegliwości gastryczne, na przykład wzdęcia, nadmierne gromadzenie gazów, tłuszczowe stolce, bóle brzucha czy biegunki.

Low FODMAP – jaką dietę stosuje Anna Lewandowska?

Bardzo istotną rolę w leczeniu i łagodzeniu objawów zespołu SIBO odgrywa odpowiedni sposób odżywiania. Anna Lewandowska w tej samej relacji przyznała, że stosuje specjalną dietę low FODMAP. Ten skrót pochodzi od angielskich słów fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides i polyols. Chodzi o grupę fermentujących węglowodanów, których organizm nie jest w stanie rozłożyć i przyswoić. Dieta low FODMAP polega więc na ograniczeniu tych składników w diecie. Czego należy unikać, cierpiąc na zespół SIBO? Dieta powinna być uboga w grzyby, pistacje, orzechy nerkowca, mleko, jogurty, maślankę, kwaśną i bitą śmietanę. Należy też ograniczyć spożycie takich produktów jak:

  • warzywa kapustne (brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, etc.),
  • buraki,
  • cebule,
  • niektóre rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola, soja, soczewica),
  • pieczywa pszenne i żytnie,
  • suszone owoce i te z puszki (np. ananasy),
  • miody, syropy i słodziki,
  • świeże owoce (jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, arbuz, mango).

Należy zauważyć, że dieta low FODMAP powinna być stosowana pod okiem doświadczonego dietetyka i poprzedzona szeroko zakrojoną diagnostyką. Wprowadzanie tego sposobu odżywiania na własną rękę, bez odpowiedniego przygotowania praktycznego, może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *