Wideo: Juror programu „Next Level Chef” uważa gotowanie z owadami za „edukacyjne i inspirujące”
Richard Blais, juror programu „Next Level Chef”, rozmawia z Fox News Digital ze swojego domu w Kalifornii na temat gotowania z wykorzystaniem owadów w ramach swojego nowego serialu cyfrowego „Bug Bites”.
NOWOŚĆTeraz możesz słuchać artykułów Fox News!
Richard Blais teraz gotuje i je robaki.
Znany szef kuchni i gwiazda reality show nawiązał współpracę z gigantem branży zwalczania szkodników, firmą Orkin, w ramach nowego eksperymentu kulinarnego o nazwie „Ukąszenia owadów”. W ramach eksperymentu testuje on smaki szeregu jadalnych owadów, od mrówek i mączników po skorpiony i ptaszniki.
Serial cyfrowy, którego premiera planowana jest na 19 sierpnia, ma łączyć w sobie rozrywkę z dawką edukacji kulinarnej – a może nawet z pewną dozą wyczucia u widzów.
„Spotkałem się z firmą Orkin i jednym z ich entomologów i postanowiliśmy, że przeprowadzimy serię degustacji różnych owadów” – powiedział Blais w wywiadzie dla Fox News Digital ze swojej domowej kuchni w Kalifornii.
„Ukąszenia owadów, dosłownie.”
Znany szef kuchni Richard Blais (na zdjęciu po lewej) nawiązał współpracę z entomologiem z Orkin, aby stworzyć „Bug Bites”. (Ren Adkins)
Jednak Blais, który jest jurorem programu „Next Level Chef” na kanale Fox i został zwycięzcą czwartego sezonu programu „Top Chef: All-Stars”, nie zamienił steków na owady na stałe.
„Nie jestem szefem kuchni, który gotuje tylko owady” – powiedział Blais. „Gdybyś zapytał mnie rok temu: »Czego nie lubisz jeść na planie zdjęciowym albo w programie telewizyjnym?«, powiedziałbym, że owadów”.
Blais postrzega to jako konkurs typu reality show, w którym biorą udział przerażające stwory.
„Na 100% obejrzałbym coś, co wyglądałoby tak: »Oto ten facet. Zaraz zje tarantulę«” – powiedział Blais. „Sama wartość rozrywkowa – to mnie interesuje”.
Ta miękka rolada z pająkiem ptasznikiem to jeden z pięciu wykwintnych przepisów zaprezentowanych w książce „Bug Bites”. (Ren Adkins)
W książce „Bug Bites” znajdziesz pięć wykwintnych przepisów na dania, w których menu znajdują się owady.
Posiłki obejmują między innymi miękkie rolki sushi z tarantulą i spaghetti z pesto z mącznika, a także smażony ryż ze skorpionem i lody waniliowe z dodatkiem czarnych mrówek.
„Na planie panował żart, że Orkin jest najlepszy w pesto, a ja jestem najlepszy w pesto” – powiedział Blais.
Dodał, że był zaskoczony odkryciami smakowymi.
Pesto z mączników to jedno z wielu dań na bazie owadów, które Blais stworzył na potrzeby nowego serialu cyfrowego. (Ren Adkins)
„To konik polny, ale smakuje jak lawenda, albo mrówki, ale smakują jak cytrusy, albo te konkretne przypominają bardziej lukrecję – to staje się naprawdę fascynujące” – powiedział Blais.
Podkreślił, że entomolog upewnił się, że składniki są bezpieczne do spożycia.
Nie spodziewa się jednak, że burgery z owadów pojawią się w menu restauracji w najbliższej przyszłości.
„Spróbuj czegoś raz… Spróbuj.”
„Myślę, że to na pewno jakaś nowość” – powiedział Blais.
„Myślę, że jest w tym jakiś zabawny aspekt. Czy uważam, że kwiat świerszcza, stosowany w wielu wypiekach lub jako źródło białka w owadach, może być czymś cennym dla świata? Tak… Czy zyska popularność? Wiesz, prawdopodobnie nie w najbliższym czasie”.
Blais uważa, że wykorzystywanie owadów jako składników ma pewną wartość, ale nie sądzi, by ta metoda zyskała popularność „w najbliższym czasie”. (Ren Adkins)
Blais powiedział, że zawsze będzie miał słabość do tradycyjnej kuchni.
W przeddzień wywiadu dla Fox News Digital Blais powiedział, że w jednej ze swoich restauracji zjadł 235-gramowy, średnio wysmażony stek – „bez żadnych owadów na wierzchu”.
„Jestem typem szefa kuchni, który uwielbia hamburgery, pizzę i tacos, a także uwielbia codzienne potrawy, może nawet bardziej niż pozostali szefowie kuchni” – powiedział Blais.
Blais przyznał, że choć chętnie zje smażony ryż ze skorpionami, to lubi też steki i burgery. (Ren Adkins)
Blais powiedział, że pokonał „wiele osobistych zahamowań” poprzez podjęcie wyzwania i spróbowanie czegoś nowego, i zachęcał innych do zachowania „otwartego umysłu”.
„Spróbuj czegoś raz” – powiedział.
„Nie musi ci się to podobać. Ale spróbuj.”
Sourse: www.foxnews.com