Hiszpanie budują giganta na rynku słodyczy. Przejęli zakłady w Polsce

Firma dr Gerard, producent kultowych dla wielu osób wafli „Pryncypałki”, został przejęty przez hiszpańską grupę spożywczą Adam Foods. Transakcja ma pomóc Hiszpanom w budowie ogólnoeuropejskiej grupy produkującej ciastka z dużym potencjałem międzynarodowym. Jej wartość nie została ujawniona. Zdjęcie

Firma dr Gerard jest producentem m.in. wafli Pryncypałki /123RF/PICSEL /123RF/PICSEL

Firma dr Gerard jest producentem m.in. wafli Pryncypałki /123RF/PICSEL /123RF/PICSEL

Reklama

Hiszpanie przejmują firmę dr Gerard od wywodzącego się z Wielkiej Brytanii funduszu inwestycyjnego Bridgepoint. Strony nie ujawniły wartości transakcji. 

Hiszpanie wygryźli Hindusów

O tym, że Bridgepoint przymierza się do sprzedaży polskiego producenta słodkości, branżowe media informowały już jesienią ubiegłego roku. „Puls Biznesu” podawał wówczas, że negocjacje w sprawie przejęcia firmy miał wówczas prowadzić z funduszem m.in. ciastkarski gigant z Indii, Parle Products, eksportujący towary do ponad 20 krajów świata.

Firma dr Gerard to producent ciastek, wafli i krakersów posiadający zakłady produkcyjne w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim. Swoje wyroby – a ma ich w portfolio ponad dwie setki – eksportuje do prawie 50 krajów. Może pochwalić się obrotami w wysokości 130 mln euro rocznie. Posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech, a jakiś czas temu przejęła inną polską firmę cukierniczą – Artur. Na czele spółki od 2011 r. stoi Jarosław Zawadzki. Firma zatrudnia 1100 osób.

Z kolei Adam Foods produkuje ciastka, ciasta, pasztety, miody, chleb i buliony. W ojczystej Hiszpanii, a także w Portugalii, jest liderem w sprzedaży tych produktów. Grupa posiada 10 zakładów produkcyjnych (8 w Hiszpanii i 2 w Portugalii), sprzedaje do blisko 80 krajów, a jej obroty sięgają 350 mln euro. Zatrudnia ponad 1400 pracowników.

Polskie wafle podbijają świat

Warto w tym kontekście odnotować, że polska jest „waflową potęgą”. Jak zauważa Polski Instytut Ekonomiczny (PIE), gofry i wafle są najważniejszą pozycją wśród wyrobów piekarniczych i ciastkarskich eksportowanych przez nasz kraj. 

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2022 r. stanowiły one około 33 proc. polskiego eksportu tego rodzaju wyrobów. Jak wynika z wyliczeń PIE, wyeksportowaliśmy wówczas 155 tys. ton gofrów i wafli o wartości 828 mln euro – w porównaniu z 2021 r. było to o 17 proc. więcej w ujęciu ilościowym i o ponad 32 proc. więcej w ujęciu wartościowym. 

Polskie gofry i wafle trafiły w ubiegłym roku do ponad 106 krajów, a najważniejszymi rynkami zbytu były kraje unijne, z Niemcami i Francją na czele. Nasze słodkości kupują też odbiorcy ze Stanów Zjednoczonych czy Arabii Saudyjskiej.

Wideo Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Odbudowa Pałacu Saskiego. Trwają prace archeologiczne AFP

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *