Firma dr Gerard, producent kultowych dla wielu osób wafli „Pryncypałki”, został przejęty przez hiszpańską grupę spożywczą Adam Foods. Transakcja ma pomóc Hiszpanom w budowie ogólnoeuropejskiej grupy produkującej ciastka z dużym potencjałem międzynarodowym. Jej wartość nie została ujawniona.
/123RF/PICSEL /123RF/PICSEL
Reklama
Hiszpanie przejmują firmę dr Gerard od wywodzącego się z Wielkiej Brytanii funduszu inwestycyjnego Bridgepoint. Strony nie ujawniły wartości transakcji.
Hiszpanie wygryźli Hindusów
O tym, że Bridgepoint przymierza się do sprzedaży polskiego producenta słodkości, branżowe media informowały już jesienią ubiegłego roku. „Puls Biznesu” podawał wówczas, że negocjacje w sprawie przejęcia firmy miał wówczas prowadzić z funduszem m.in. ciastkarski gigant z Indii, Parle Products, eksportujący towary do ponad 20 krajów świata.
Firma dr Gerard to producent ciastek, wafli i krakersów posiadający zakłady produkcyjne w Międzyrzecu Podlaskim i Radzyniu Podlaskim. Swoje wyroby – a ma ich w portfolio ponad dwie setki – eksportuje do prawie 50 krajów. Może pochwalić się obrotami w wysokości 130 mln euro rocznie. Posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech, a jakiś czas temu przejęła inną polską firmę cukierniczą – Artur. Na czele spółki od 2011 r. stoi Jarosław Zawadzki. Firma zatrudnia 1100 osób.
Z kolei Adam Foods produkuje ciastka, ciasta, pasztety, miody, chleb i buliony. W ojczystej Hiszpanii, a także w Portugalii, jest liderem w sprzedaży tych produktów. Grupa posiada 10 zakładów produkcyjnych (8 w Hiszpanii i 2 w Portugalii), sprzedaje do blisko 80 krajów, a jej obroty sięgają 350 mln euro. Zatrudnia ponad 1400 pracowników.
Polskie wafle podbijają świat
Warto w tym kontekście odnotować, że polska jest „waflową potęgą”. Jak zauważa Polski Instytut Ekonomiczny (PIE), gofry i wafle są najważniejszą pozycją wśród wyrobów piekarniczych i ciastkarskich eksportowanych przez nasz kraj.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2022 r. stanowiły one około 33 proc. polskiego eksportu tego rodzaju wyrobów. Jak wynika z wyliczeń PIE, wyeksportowaliśmy wówczas 155 tys. ton gofrów i wafli o wartości 828 mln euro – w porównaniu z 2021 r. było to o 17 proc. więcej w ujęciu ilościowym i o ponad 32 proc. więcej w ujęciu wartościowym.
Polskie gofry i wafle trafiły w ubiegłym roku do ponad 106 krajów, a najważniejszymi rynkami zbytu były kraje unijne, z Niemcami i Francją na czele. Nasze słodkości kupują też odbiorcy ze Stanów Zjednoczonych czy Arabii Saudyjskiej.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. AFP