Proste ciasto bez pieczenia z kremowym budyniowym wnętrzem skusi niejednego łasucha. Przepis na ten efektowny deser dostałam od mojej babci. Niedawno skusiłam się na jego przygotowanie. Poszło bardzo sprawnie, a moich gości smakołyk zachwycił już od pierwszego kęsa. Docenili między innymi delikatność kremu i piękny sposób podania.
Pomysł na pewno uratuje was, gdy zabraknie czasu na bardziej złożone cukiernicze poczynania. Jest też idealny dla początkujących domowych ekspertów od słodkości – nie ma możliwości, by zapomnieć o piekącym się placku, jeśli nie korzysta się z piekarnika.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?
Wykonanie tego całkiem eleganckiego deseru jest banalne. Wystarczy wziąć tortownicę, a następnie wypełnić ją ciasteczkami wymieszanymi ze stopionym masłem i kremem na bazie budyniu. Moja blaszka miała 26 cm średnicy, a budyń przygotowałam dzień wcześniej. W ten sposób oszczędziłam sporo czasu. Jeśli zdecydujecie się zrobić podobnie, pamiętajcie o zabezpieczeniu powierzchni budyniu folią spożywczą. Dzięki tej sztuczce nie pojawi się charakterystyczny kożuch. Jego rozbicie przy pomocy miksera jest dość trudne i krem może nie wyjść gładki. Lepiej temu zawczasu zapobiec.
Przed rozpoczęciem przygotowania nadzienia ciasta bez pieczenia warto też ogrzać masło – gdy jest miękkie, szybko łączy się z innymi składnikami i uzyskujemy wolną od grudek masę. Wystarczy wyjąć je na 1-2 godziny przed rozpoczęciem miksowania.
Przepis: Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym
Proste ciasto niewymagające pieczenia, które przygotujesz w mniej niż pół godziny
KategoriaDeserRodzaj kuchniMiędzynarodowaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji8
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Na krem budyniowy:
- 200 g masła
- 80 g budyniu waniliowego w proszku
- 500 ml mleka
- 20 g cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiastka pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze. Masło stop na niewielkiej patelni. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi zabezpieczoną papierem do pieczenia tortownicę. Przenieś do lodówki na minimum godzinę.
- Przygotowanie kremu budyniowegoProszek budyniowy rozprowadź w 125 ml mleka. Pozostałą porcję nabiału zagotuj z dodatkiem cukru. Gdy płyn będzie już bardzo ciepły, wlej do niego przygotowaną zawiesinę i podgrzewaj, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Ostudź, uprzednio zabezpieczając powierzchnię budyniu folią spożywczą. Do chłodnej masy stopniowo wmiksuj miękkie masło, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.
- Przygotowanie ciasta bez pieczeniaNa zestalonym spodzie z ciasteczek ułóż przestudzony krem budyniowy. Wyrównaj wierzch. Przed podaniem krótko schłodź deser.
Jak podawać ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?
Deser można z powodzeniem serwować bez dodatków, lecz efektowniej prezentował się będzie, gdy posypiemy go dodatkową porcją pokruszonych ciasteczek lub wiórkami czekolady. Można też pokusić się o udekorowanie go owocami — świeżymi lub z syropu. Ułożenie na talerzyku porcji lodów np. czekoladowych również będzie dobrym pomysłem.