Sałatka z kuskusem na lekki i szybki obiad. Przepis na danie w 15 minut

Sałatka z kuskusem Czy obiad bez mięsa może być smaczny i sycący zarazem? Oczywiście. Ta sałatka z kuskusem jest tego najlepszym przykładem. Świetnie zaspokaja głód, a w dodatku jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Sałatka z kuskusem doskonale sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również szybka kolacja, a nawet lekki obiad. To dobra propozycja dla osób na diecie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Nie obciąża przewodu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na długo i nie idzie w boczki. Co więcej, pomaga uporać się z chęcią sięgania po słodycze lub inne niezdrowe przegryzki. Ponadto możesz ją zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnię i zaoszczędzić na kupnie lunchu.

Dlaczego warto sięgać po kaszę kuskus?

Kasza kuskus powstaje z semoliny, czyli drobno zmielonej pszenicy. Jest chętnie wykorzystywana w kuchni z uwagi na łatwość i szybkość przygotowania. Nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut. Warto pamiętać, że ten rodzaj kaszy ma wiele cennych właściwości. Dostarcza organizmowi węglowodanów (cukrów) złożonych. Poza tym zawiera białko i błonnik, które zapewniają uczucie sytości i wpływają pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Przyspieszają metabolizm oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. W efekcie ułatwiają trawienie.

Jak zrobić sałatkę z kuskusem w śródziemnomorskim stylu?

Zrobienie sałatki z kuskusem nie wymaga wiele pracy ani dużej liczby składników. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka produktów, by przygotować pyszny i sycący posiłek, który zaspokoi uczucie głodu na długo. Nie zajmie ci to dużo czasu, jeśli odpowiednio rozplanujesz poszczególne czynności. Możesz przygotować pozostałe składniki w czasie, gdy kuskus będzie się moczył w wodzie.

Przepis: Sałatka z kuskusem

To świetna propozycja na przekąskę, szybką kolację lub lekki obiad

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniŚródziemnomorskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy kuskus
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 60 g suszonych pomidorów
  • 50 g czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • 10-12 marynowanych w occie cebulek
  • Na sos
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kaszyKuskus wsyp do rondelka lub ceramicznej miski i zalej go ok. 1,5 szklanki wrzątku (nad warstwą kaszy powinna znajdować się ok. 1 cm warstwa gorącej wody). Naczynie szczelnie przykryj i odczekaj 10 minut. Po tym czasie przemieszaj kaszę i przełóż do miski.
  2. Robienie sosuPołącz oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę j i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Sos dodaj do jeszcze ciepłego kuskusu. Wymieszaj.
  3. Krojenie składnikówPomidory odcedź z zalewy. Jeśli są większe pokrój je na kawałki. Podobnie jak czarne oliwki (opcjonalnie). Pokrój ser feta na mniejsze cząstki.
  4. Łączenie składnikówPołącz kuskus z pozostałymi składnikami. Dorzuć marynowane cebulki i dokładnie wszystko wymieszaj. Całość możesz udekorować listkami bazylii.

Wskazówka: Możesz dowolnie modyfikować przepis. Zmienić proporcje oraz rodzaj użytych składników. Wszystko zależy od twojej inwencji twórczej.

Czym dosmaczyć sałatkę z kuskusem?

Do kuskusu możesz dodać tak naprawdę dowolnie wybrane składniki. Dobrze sprawdzą się na przykład świeże ogórki i pomidory. Możesz też wykorzystać pomidorki, koktajlowe, szczypiorek, cukinię oraz natkę pietruszki. Ciekawym dodatkiem będą rodzynki i orzechy włoskie. Dzięki nim sałatka zyska trochę słodyczy i element chrupkości.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *