Sałatka z kuskusem doskonale sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również szybka kolacja, a nawet lekki obiad. To dobra propozycja dla osób na diecie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Nie obciąża przewodu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na długo i nie idzie w boczki. Co więcej, pomaga uporać się z chęcią sięgania po słodycze lub inne niezdrowe przegryzki. Ponadto możesz ją zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnię i zaoszczędzić na kupnie lunchu.
Dlaczego warto sięgać po kaszę kuskus?
Kasza kuskus powstaje z semoliny, czyli drobno zmielonej pszenicy. Jest chętnie wykorzystywana w kuchni z uwagi na łatwość i szybkość przygotowania. Nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut. Warto pamiętać, że ten rodzaj kaszy ma wiele cennych właściwości. Dostarcza organizmowi węglowodanów (cukrów) złożonych. Poza tym zawiera białko i błonnik, które zapewniają uczucie sytości i wpływają pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Przyspieszają metabolizm oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. W efekcie ułatwiają trawienie.
Jak zrobić sałatkę z kuskusem w śródziemnomorskim stylu?
Zrobienie sałatki z kuskusem nie wymaga wiele pracy ani dużej liczby składników. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka produktów, by przygotować pyszny i sycący posiłek, który zaspokoi uczucie głodu na długo. Nie zajmie ci to dużo czasu, jeśli odpowiednio rozplanujesz poszczególne czynności. Możesz przygotować pozostałe składniki w czasie, gdy kuskus będzie się moczył w wodzie.
Przepis: Sałatka z kuskusem
To świetna propozycja na przekąskę, szybką kolację lub lekki obiad
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniŚródziemnomorskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4
Składniki
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
- 1,5 szklanki wrzątku
- 60 g suszonych pomidorów
- 50 g czarnych oliwek
- 200 g sera feta
- 10-12 marynowanych w occie cebulek
- Na sos
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie kaszyKuskus wsyp do rondelka lub ceramicznej miski i zalej go ok. 1,5 szklanki wrzątku (nad warstwą kaszy powinna znajdować się ok. 1 cm warstwa gorącej wody). Naczynie szczelnie przykryj i odczekaj 10 minut. Po tym czasie przemieszaj kaszę i przełóż do miski.
- Robienie sosuPołącz oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę j i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Sos dodaj do jeszcze ciepłego kuskusu. Wymieszaj.
- Krojenie składnikówPomidory odcedź z zalewy. Jeśli są większe pokrój je na kawałki. Podobnie jak czarne oliwki (opcjonalnie). Pokrój ser feta na mniejsze cząstki.
- Łączenie składnikówPołącz kuskus z pozostałymi składnikami. Dorzuć marynowane cebulki i dokładnie wszystko wymieszaj. Całość możesz udekorować listkami bazylii.
Wskazówka: Możesz dowolnie modyfikować przepis. Zmienić proporcje oraz rodzaj użytych składników. Wszystko zależy od twojej inwencji twórczej.
Czym dosmaczyć sałatkę z kuskusem?
Do kuskusu możesz dodać tak naprawdę dowolnie wybrane składniki. Dobrze sprawdzą się na przykład świeże ogórki i pomidory. Możesz też wykorzystać pomidorki, koktajlowe, szczypiorek, cukinię oraz natkę pietruszki. Ciekawym dodatkiem będą rodzynki i orzechy włoskie. Dzięki nim sałatka zyska trochę słodyczy i element chrupkości.