Biedronka kusi klientów kolejnymi atrakcyjnymi ofertami. Wiele z nich dotyczy podstawowych produktów, których każdy z nas używa w swojej kuchni. Jednym z takich artykułów bez wątpienia jest mąka. Zobacz, co zrobić, by dostać ją za darmo.
Tym razem sieć sklepów Biedronka zorganizowała promocję, która obejmuje wszystkie typy mąki, a nie jeden konkretny rodzaj. Możesz dowolnie mieszać ze sobą rozmaite produkty. Przy zakupie 6 sztuk otrzymasz rabat o wartości dwóch najtańszych artykułów (4+2 gratis). Akcja trwa do 28 kwietnia 2024 roku. Wtedy też wypada niedziela handlowa i większość Biedronek otwarta jest do godz. 22:00
Jak wykorzystać różne typy mąki?
W sprzedaży można znaleźć różne typy mąki. Każdy produkt ma odpowiednie oznaczenia, które ułatwiają jego identyfikację. Zobacz, do czego stosować poszczególne typy mąki:
- typ 450 – to mąka tortowa (nadaje się do robienia biszkoptów oraz innych delikatnych ciast, które nie mają w swojej recepturze proszku do pieczenia lub innych spulchniaczy);
- typ 550 – to mąka luksusowa (możesz jej używać do przygotowania wypieków drożdżowych, ciasta na pierogi, naleśniki lub racuchy);
- typ 650 – to mąka bułkowa (świetnie sprawdza się również jako składnik cięższych ciast, takich jak na przykład keks, miodownik czy piernik),
- typ 750 – to mąka chlebowa (jak sama jej nazwa wskazuje służy do wypieku chlebów)
- typ 1050 – sięgnij po ten rodzaj mąki, gdy będziesz robić spód do pizzy;
- typ 1400 – to tak zwana mąka sitkowa (wykorzystaj ją do zrobienia zakwasu chlebowego);
- typ 1850 – z niej powstaje chleb graham;
- typ 2000 – najciemniejszy rodzaj mąki (użyj go przy robieniu razowego pieczywa),
Czym różnią się typy mąki?
Poszczególne rodzaje mąki różnią się zawartością popiołu, czyli składników mineralnych. Produkt najniższego typu ma najjaśniejszy kolor i jest najdelikatniejszy. Mąki wyższego typu są znacznie ciemniejsze i zawierają więcej otrąb, a także błonnika, czyli włókna pokarmowego, które wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i przemianę materii.