Placuszki z warzyw po rosole. Przepis na proste i szybkie danie

Placuszki warzywne Nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się wykorzystywać maksymalnie wszystkie produkty. Dzięki temu mogę upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu – oszczędzić czas i szybko przygotować pyszny, sycący obiad dla całej rodziny. Gdy po ugotowaniu rosołu zostają mi warzywa, robię z nich placuszki. Bliscy są zachwyceni.

Poniedziałki to dzień, kiedy znajduje więcej czasu dla siebie. Wszystko dlatego, że nie muszę długo stać przy garnkach w kuchni. Odgrzewam niedzielne potrawy albo robię coś na szybko z ugotowanych wcześniej składników. Moim popisowym daniem są placuszki warzywne. Wystarczy pół godziny i lądują na talerzach, a znikają z nich w mgnieniu oka.

Jak zrobić placki warzywne?

Nie potrzebujesz dużej ilości składników do przygotowania placuszków. Ich bazą są warzywa ugotowane w rosole, na przykład marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebula. Wystarczy połączyć je z jajkiem, jogurtem naturalnym, mąką, bułką tartą ziołami i przyprawami, a na koniec usmażyć. Wszystko zajmie ci mniej niż pół godziny.

Przepis: Placki warzywne

Świetnie wpisują się w ideę zero waste (niemarnowania jedzenia). Poza tym dają kucharzowi duże pole do popisu. Możesz dowolnie urozmaicać ich skład. Wypróbuj przepis.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania24 min.Liczba porcji10

Składniki

  • 350 g ugotowanych warzyw z rosołu
  • 1 surowe jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • zioła (lubczyk, natka pietruszki, kolendra, bazylia itp.)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie placuszkówUgotowane, odcedzone i przestudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki, przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Posiekaj drobno zioła i dodaj je do warzyw razem z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
  2. Smażenie placuszkówPorcje masy kładź na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Każdą z nich delikatnie spłaszczaj. Smaż z obu stron aż się lekko zarumienią.

Jeśli chcesz, możesz dodać do placków nie tylko jarzyny z rosołu, ale też inne produkty, na przykład ugotowane ziemniaki, świeżego ogórka, czerwoną paprykę czy czosnek. Ja często urozmaicam ich skład. Wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką.

Placki warzywne – wskazówki

Do przygotowania dania świetnie nadaje się również sklepowa mieszanka warzyw. Wcześniej musisz je tylko ugotować do miękkości. Możesz też zrobić panierkę do placuszków. Wykorzystaj w tym celu zwykłą bułkę tartą. Jeśli szukasz ciekawszej i mniej typowej opcji, sięgnij po panierkę z płatków kukurydzianych. Zrobisz ją w kilku prostych krokach. Najpierw zblenduj płatki kukurydziane (2 szklanki), a potem połącz powstałą masę z mąką pszenną i kukurydzianą (wykorzystaj trzy łyżki każdej z nich) oraz wodą (pół szklanki). Na koniec wystarczy obtoczyć masę na placuszki w przygotowanej panierce.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *