Nie lubię marnować jedzenia. Dlatego staram się wykorzystywać maksymalnie wszystkie produkty. Dzięki temu mogę upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu – oszczędzić czas i szybko przygotować pyszny, sycący obiad dla całej rodziny. Gdy po ugotowaniu rosołu zostają mi warzywa, robię z nich placuszki. Bliscy są zachwyceni.
Poniedziałki to dzień, kiedy znajduje więcej czasu dla siebie. Wszystko dlatego, że nie muszę długo stać przy garnkach w kuchni. Odgrzewam niedzielne potrawy albo robię coś na szybko z ugotowanych wcześniej składników. Moim popisowym daniem są placuszki warzywne. Wystarczy pół godziny i lądują na talerzach, a znikają z nich w mgnieniu oka.
Jak zrobić placki warzywne?
Nie potrzebujesz dużej ilości składników do przygotowania placuszków. Ich bazą są warzywa ugotowane w rosole, na przykład marchew, korzeń pietruszki, seler, por i cebula. Wystarczy połączyć je z jajkiem, jogurtem naturalnym, mąką, bułką tartą ziołami i przyprawami, a na koniec usmażyć. Wszystko zajmie ci mniej niż pół godziny.
Przepis: Placki warzywne
Świetnie wpisują się w ideę zero waste (niemarnowania jedzenia). Poza tym dają kucharzowi duże pole do popisu. Możesz dowolnie urozmaicać ich skład. Wypróbuj przepis.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania24 min.Liczba porcji10
Składniki
- 350 g ugotowanych warzyw z rosołu
- 1 surowe jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- zioła (lubczyk, natka pietruszki, kolendra, bazylia itp.)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie placuszkówUgotowane, odcedzone i przestudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki, przełóż je do miski i rozgnieć widelcem. Posiekaj drobno zioła i dodaj je do warzyw razem z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
- Smażenie placuszkówPorcje masy kładź na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Każdą z nich delikatnie spłaszczaj. Smaż z obu stron aż się lekko zarumienią.
Jeśli chcesz, możesz dodać do placków nie tylko jarzyny z rosołu, ale też inne produkty, na przykład ugotowane ziemniaki, świeżego ogórka, czerwoną paprykę czy czosnek. Ja często urozmaicam ich skład. Wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką.
Placki warzywne – wskazówki
Do przygotowania dania świetnie nadaje się również sklepowa mieszanka warzyw. Wcześniej musisz je tylko ugotować do miękkości. Możesz też zrobić panierkę do placuszków. Wykorzystaj w tym celu zwykłą bułkę tartą. Jeśli szukasz ciekawszej i mniej typowej opcji, sięgnij po panierkę z płatków kukurydzianych. Zrobisz ją w kilku prostych krokach. Najpierw zblenduj płatki kukurydziane (2 szklanki), a potem połącz powstałą masę z mąką pszenną i kukurydzianą (wykorzystaj trzy łyżki każdej z nich) oraz wodą (pół szklanki). Na koniec wystarczy obtoczyć masę na placuszki w przygotowanej panierce.