Racuchy na maślance to tradycyjny polski deser. Przepis na placuszki jest prosty, a z moimi wskazówkami wyjdą one bardzo miękkie i puszyste.
Racuchy to smak mojego dzieciństwa. Oczywiście wersji było tyle, ile osób mi je przygotowywało. Czasami były to racuchy drożdżowe, innym razem na bazie proszku do pieczenia. Wszystkie smakowały wyśmienicie – były puszyste, lekko słodkie, pięknie pachniały i rozpływały się w ustach. Dziś chcę podzielić się z wami przepisem na pyszne racuchy na maślance, który znalazłam w przepiśniku mojej babci.
Przepis: Racuchy na maślance
Racuchy to popularne placuszki. Polecam zrobić je na bazie ciasta proszkowego z maślanką. To gwarantuje, że wyjdą puszyste.
KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaLiczba porcji4
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: kawałki jabłka lub rodzynki
- Olej roślinny do smażenia racuchów
- Cukier puder do posypania placuszków
Sposób przygotowania
- Połącz suche składnikiW dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Połącz płynne składnikiW osobnej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj maślankę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Wymieszaj wszystkie składnikiDodaj mieszankę jajka i maślanki do suchych składników. Mieszaj, aż składniki się połączą, ale nie rób tego zbyt długo. Jeśli chcesz, możesz w tym miejscu dodać rodzynki lub kawałki jabłka.
- Usmaż racuchyNa patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzej niewielką ilość olej. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż racuchy na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron.
- Podaj racuchyPo zdjęciu placuszków z patelni połóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich tłuszcz. Racuchy podawaj na ciepło. Oprósz je cukrem pudrem, wykorzystując do tego drobne sitko. Zamiast tego możesz serwować je z miodem lub ulubionym dżemem.
Co zrobić, by racuchy na maślance wyszły puszyste?
Aby placuszki na maślance były wyjątkowo lekkie i puszyste, osobiście stosuję się do kilku prostych zasad. Poznaj moje triki:
- Ciasto na racuchy mieszam jak najkrócej – tylko do momentu, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Nadmierne mieszanie może sprawić, że gluten w mące stanie się aktywny, co doprowadzi do tego, że racuchy po usmażeniu będą twarde.
- Nigdy nie pomijam proszku do pieczenia w racuchach na maślance. Czasami tylko zastępuję go sodą oczyszczoną, która podobnie jak proszek do pieczenia, w połączeniu z kwasem z maślanki pomaga ciastu wyrosnąć i czyni placuszki bardziej puszystymi.
- W stosunku do przepisu mojej babci wprowadzam drobną modyfikację w miejscu łączenia płynnych składników. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję do ciasta zgodnie z przepisem, a białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie dodaję je do ciasto na samym końcu. Robię to lekko i delikatnie mieszając całość, by piana nie opadła. Dzięki temu racuchy wychodzą jeszcze lżejsze i bardziej puszyste niż z przepisu babci.
- Racuchy na maślance smażę na umiarkowanie gorącym oleju. Zbyt wysoka temperatura tłuszczu sprawia, że racuchy szybko się przypalają, a w środku są surowe. Natomiast zbyt niska temperatura sprawia, że placuszki wchłaniają dużo tłuszczu i są ciężkie.
Mam jeszcze jedną cenną poradę. Nie spłaszczaj racuchów na patelni. Pozwól ciastu naturalnie rozpływać się na patelni i rosnąć, aby zachowało puszystość.