Pistacjowa panna cotta to deser idealny na przyjęcia. – W tej wersji ten deser jest po prostu wyjątkowy – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
Panna cotta to włoski klasyk – deser przygotowywany na bazie śmietanki. Tu oprócz śmietanki ważną rolę grają pistacje. – To cudowny deser! W tej wersji jest po prostu wyjątkowy – zachwala Leszek Wodnicki. A my potwierdzamy, bo sami nie mogliśmy oderwać się od pucharków.
Jak zrobić pistacjową panna cottę?
Jak podkreśla kucharz, kluczowe w tym deserze są proporcje. – Nie można dodać za dużo żelatyny, bo nie chodzi nam tu o zbitą masę, ale delikatny deser. Dla osób, które chcą zrobić panna cottę w wersji wegetariańskiej, polecam wykorzystanie agaru – mówi.
Leszek Wodnicki radzi, aby nie rezygnować z dodatku wody różanej. – Kupicie ją bez problemu w sklepach z kuchnią orientalną. To sekretny składnik, który podkreśla smak deseru – mówi. Świeżości dodają owoce. Tu można wykorzystać po prostu swoje ulubione. Kucharz poleca, aby podawać deser przy wyjątkowych okazjach. – Świetnie sprawdzi się na wszelkie karnawałowe imprezy. Wasi goście będą zachwyceni! – mówi.
Przepis: Pistacjowa panna cotta
Klasyczny włoski deser w nieco innej odsłonie. Przepis Leszka Wodnickiego.
KategoriaDeserRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4
Składniki
- 300 ml śmietanki 30%
- 300 ml mleka
- 200 g pasty pistacjowej
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki agaru (lub 6 łyżeczek żelatyny)
- 1 łyżka wody różanej
- 250 g owoców np.malin, borówek
- 4 łyżki posiekanych świeżych pistacji
- kilka listków mięty
- opcjonalnie: 2 pistacjowe ciasteczka
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki Do podania deseru możesz dodatkowo wykorzystać pistacjowe ciasteczka (połówka a każdą porcję).
- Podgrzej śmietankę Do garnuszka wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu i mieszaj, aby cukier się rozpuścił.
- Dodaj resztę składników Dodaj wodę różaną i żelatynę lub agar, gotuj wszystko na małym ogniu 7-10 minut.
- Dodaj pastę pistacjową Po tym czasie dodaj pastę pistacjową i porządnie wszystko wymieszaj rózgą. Przed rozlaniem do kieliszków, możesz całość zmiksować blenderem. Unikniesz ewentualnych grudek.
- Rozlej masę do kieliszków Masę rozlej do kieliszków, pucharków lub szklanek i chłodzimy w lodówce (kilka godzin).
- Udekoruj deser Przed podaniem panna cottę ozdób świeżymi, umytymi owocami, ciasteczkami, mięta i posyp pistacjami.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.