Nie macie pomysłu na kaki? To proste danie nas zachwyciło

Carpaccio z owoców kaki Co zrobić z kaki? – Carpaccio! – odpowiada bez wahania Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

My byliśmy zaskoczeni i zachwyceni. Carpaccio z kaki to jedno z tych dań, przy których się nie napracujecie (potrzebujecie na to nie więcej, niż 15 minut), a uzyskacie „efekt wow”.

Jak zrobić carpaccio z kaki?

Kaki (inaczej persymona lub sharon) to słodki owoc, który doskonale pasuje zarówno do deserów jak i dań wytrawnych. – Koniec roku to zawsze sezon na kaki, są wówczas łatwo dostępne, ale nie zawsze mamy pomysł, co tym owocem zrobić. Dla mnie to świetny dodatek do sałatek, ale warto tu podkreślić, że np. cukiernicy chętnie wykorzystują kaki do deserów, np. jako składnik słodkich kremów – mówi Leszek Wodnicki.

On sam połączył kaki w prostym daniu z serem burrata. – Możecie tu także wykorzystać mozzarellę – radzi. Do takiego zestawu wiele nie potrzeba: w tym przypadku to olej smakowy (bazyliowy), listki świeżej bazylii, ocet. – To bardzo lekkostrawne i fajne danie. Osobiście polecam je przygotować na lekką i przyjemną kolację – mówi Leszek Wodnicki.

Przepis: Carpaccio z owoców kaki

Prosty i efektowny sposób na wykorzystanie owoców kaki.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniFusionCzas przygotowania15 godz.Liczba porcji2

Składniki

  • 2 owoce kaki
  • 50 g sera pecorino romano (ser owczy)
  • 1 burrata
  • 3 łyżki oleju bazyliowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • liście bazylii
  • sól Maldon (sól w płatkach)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owocePrzygotuj owoce Pokrój kaki (razem ze skórką) na cienkie plasterki.
  2. Ułóż danie na talerzuUłóż danie na talerzu Ułóż plasterki kaki na talerzu i posyp solą Maldon. Rozgnieć burratę i połóż na owocach.
  3. Dodaj tarty serDodaj tarty ser Udekoruj danie listkami bazylii i zetrzyj ser pecorino romano.
  4. Podaj carpaccioPodaj carpaccio Na koniec skrop wszystko octem balsamicznym i olejem bazyliowym. Gotowe!

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *