Tofu to produkt, który na stałe powinien zagościć na talerzach osób chcących zrzucić dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy, do jakich dań można je wykorzystać i kiedy smakuje najlepiej.
Tofu, czyli rodzaj twarogu, jest produktem spożywczym, który powstaje ze zmielonych nasion soi. Jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej i szeroko stosowanym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ma delikatną teksturę, która pozwala mu łatwo wchłaniać smaki z innych składników potrawy. Jest to produkt, który doskonale sprawdzi się u osób, które chcą schudnąć. Nie można jednak zapominać, że zdrowe odchudzanie to przede wszystkim dbanie o zbilansowaną dietę oraz regularną aktywność fizyczną.
Tofu to doskonały produkt dla osób na diecie odchudzającej
Tofu zwyczaj jest stosowane w diecie osób, które nie jedzą mięsa. Doskonale sprawdza się jako jego zamiennik, a więc mogą po nie sięgnąć też ci, którzy walczą z dodatkowymi kilogramami. Posiada dużą zawartość białka. Jest także bogate w błonnik, co sprawia, że po jego zjedzeniu czujemy się dłużej syci. Dodatkowo usprawnia trawienie, co też jest niezwykle ważne w procesie odchudzania.
Co więcej, tofu jest stosunkowo niskokaloryczne (w 100 g znajduje się zaledwie 107 kcal), przez co można spożyć większą ilość tego produktu, zachowując niski poziom kalorii. Pamiętajcie, że odpowiednie zarządzanie kalorycznością posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Produkt ten ma także niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie podnosi w gwałtowny sposób poziomu glukozy we krwi. W skład naturalnego tofu wchodzą jedynie nasiona soi, woda i niewielka ilość soli. Tofu posiada jednak wysoką wartość odżywczą, dlatego jest odpowiednie na diecie redukcyjnej. Jest również dobrym źródłem wapnia, kwasu foliowego, jednak wyróżnia się niską zawartością węglowodanów i tłuszczu.
Jak wykorzystać tofu podczas odchudzania? Jest wiele sposobów
Tofu jest bardzo neutralne (chyba że kupicie wariant smakowy), przez co przyjmuje smak przypraw, dodatków i dań, które przyrządzamy. Dlatego tofu możecie przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje smażone, gotowane, pieczone lub dodawane do zup, sałatek i dań głównych. Sprawdźcie też, co zrobić, żeby tofu było perfekcyjnie chrupiące.
Tofu jest niezwykle wszechstronne i można go wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Doskonale absorbuje smaki, dlatego świetnie sprawdza się smażone na patelni z dodatkami lub duszone w aromatycznych sosach. Można dodać je też do zup, curry, gulaszy warzywnych. Będzie również fantastycznym dodatkiem do sałatek, nadając im większej wartości odżywczej i ciekawej tekstury. Choć znakomicie sprawdzi się jako zamiennik mięsa, to możecie je też wykorzystać w różnego rodzaju deserach, takich jak puddingi, serniki wegańskie czy kremy do tortów. W wielu przepisach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej tofu jest też używane również jako zamiennik jajek lub sera.