Jak zrobić pieczone jabłka? Prosty i zdrowy deser na jesienne dni

Pieczone jabłka Pieczone jabłka to prosty pomysł na rozgrzewający, pyszny i zarazem zdrowy deser. Można je zrobić na kilka sposobów.

Nie musisz mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować taki deser. Jednocześnie pieczone jabłka zawsze wyglądają bardzo efektownie, więc nadają się idealnie także do podania na przyjęciach. Jak je zrobić?

Jak zrobić pieczone jabłka?

Jabłka można piec w całości. Najlepiej wówczas wydrążyć gniazda nasienne (można to zrobić nożykiem albo narzędziem do robienia kulek z melona czy arbuza) i wypełnić je dowolnym nadzieniem. Aby deser wyglądał jeszcze bardziej efektownie, można najpierw ściąć górę jabłek razem z ogonkami – powstaną „kapelusiki”, którymi można nakryć nadzienie (jak na zdjęciu).

Tak naprawdę zabawa zaczyna się w momencie robienia nadzienia, bo tu można puścić wodze fantazji i znaleźć swój ulubiony sposób na pieczone jabłka. My proponujemy kilka wersji jako inspirację:

  • miód i odrobina soku z cytryny,
  • posiekane orzechy włoskie, rodzynki, cynamon i miód,
  • posiekane orzechy pekan, rodzynki, rum i miód,
  • kawałki gorzkiej czekolady i banany,
  • wiśnie (mogą być mrożone), brandy i syrop klonowy,
  • twarożek sernikowy, żółtko, cukier, cynamon i rodzynki,
  • maliny (mogą być mrożone), pokrojone w kostkę gruszki, imbir, posiekane orzechy włoskie i cukier,
  • kawałki ciasteczek (np. herbatniki lub pierniczki) i posiekane orzechy.

Jak długo piec całe jabłka? Aby były miękkie, należy je trzymać w rozgrzanym do 190-200 stopni piekarniku około 40 minut.

Jak podawać pieczone jabłka?

Pieczone jabłka to deser, którym można zajadać się zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji bardziej rozpustnej proponujemy, aby podawać gorące jabłka w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Można je też polać sosem waniliowym (wystarczy słodką śmietankę podgrzać z wanilią i cukrem) albo dowolnym sosem owocowym (np. malinowym – wówczas wystarczy w garnku podgrzać maliny z cukrem lub miodem i przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładki sos).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *