Zastąp cytrynę pigwą! Wspomaga odchudzanie i odporność

Owoce pigwy Owoce pigwy mogą być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i budowania odporności. Nie bez powodu pigwa nazywana jest polską cytryną. Jak ją stosować?

Z wyglądu pigwa przypomina trochę gruszkę, trochę jabłko, a trochę cytrynę. Z tym ostatnim owocem porównywana jest nie tylko z powodu swojego kształtu i koloru. Chodzi również o zawartość witaminy C – pigwa ma jej w sobie więcej niż cytryna!

Pigwa poprawia odporność

Owoce pigwy dojrzewają od września do listopada. Są twarde i mało soczyste. Ich smak jest specyficzny, dość cierpki, z tego wiele osób nie chce jeść ich na surowo. Charakterystyczne jest to, że po przekrojeniu szybko ciemnieją. Za to mają właściwości lecznicze i wzmacniające organizm przed przeziębieniem i grypą, a osobom, które zachorowały, pomagają szybciej wrócić do zdrowia. I nie chodzi wyłącznie o dużą zawartość witaminy C, choć w pigwie jest jej aż 7 razy więcej niż w cytrynie. Ten owoc jest również źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Dzięki temu pigwa jest nieocenionym wsparciem dla układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego. I jeszcze jedno – ten żółty owoc działa antybakteryjnie!

Czy pigwa jest dobra na odchudzanie?

Owoce pigwy zawierają dużo błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Poza tym znajdziemy w nich pektyny, które świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego, oczyszczając organizm z toksyn. Badania wykazały, że ekstrakt z pigwy może chronić tkankę jelitową przed uszkodzeniami związanymi z chorobami zapalnymi jelit, a także leczyć wrzody żołądka. Poza tym pigwa jest niskokaloryczna – 100 g tego owocu to około 55 kcal. Z tych powodów polecana jest osobom, które zamierzają zrzucić dodatkowe kilogramy.

W jakiej formie pić i jeść pigwę?

Pigwa może stać się inspiracją do przygotowania wielu dań i napojów. Dla osób na diecie redukcyjnej najlepszy będzie napar z jej suszonych owoców – wystarczy zaparzyć 1 łyżkę suszu z owców pigwy na szklankę wody. Jako dodatek do herbaty, na podniesienie odporności, z pewnością sprawdzi się pigwa w syropie. Można też wkroić jej plastry do gorącego napoju. Inną wersją są desery z dodatkiem pigwy np. galaretka czy ciasto (szarlotka), ale też dżem czy nalewka. Ciekawostką jest, że podczas długiego gotowania pigwa zmienia kolor na czerwony.



Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *