Regularne spożywanie czosnku ma złożony wpływ na organizm, wykraczający poza jego kulinarne zastosowanie.
Produkt ten zawiera unikalne biologicznie aktywne związki, które wykazują różnorodne działanie.
Allicyna, która powstaje w wyniku rozkładu komórek czosnku, ma wyraźne właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Związek ten pomaga utrzymać zdrową mikroflorę i odporność organizmu.
Badania dowodzą pozytywnego wpływu czosnku na układ sercowo-naczyniowy, informuje korespondent Belnovosti.
Regularne spożywanie pomaga unormować ciśnienie krwi.
Zawarte w czosnku związki siarki stymulują produkcję glutationu, ważnego przeciwutleniacza.
Pomaga to zmniejszyć stres oksydacyjny i chronić komórki przed uszkodzeniami.
Układ trawienny może zareagować na duże ilości czosnku podrażnieniem błon śluzowych.
Stopniowe zwiększanie spożycia pozwala przyzwyczaić się do tego produktu.
Reakcje poszczególnych osób na czosnek są różne i zależą od stanu zdrowia i uwarunkowań genetycznych.
Monitorowanie własnego stanu pozwala na ustalenie optymalnej dawki.
Różnorodność metod gotowania pozwala na włączenie tego produktu do codziennej diety.
Przeczytaj także
- Co się stanie z Twoim ciałem, jeśli będziesz pić zieloną herbatę litrami: nie tylko wodę
- Ile filiżanek kawy dziennie możesz wypić, nie szkodząc sercu: miłośnicy kawy, to ważne