Lekarz wymienił trzy najbardziej niezdrowe rodzaje kawy: najgorzej ocenianą można znaleźć w każdym sklepie.

Kiedy naukowcy w końcu zrehabilitowali kawę, pozostało ustalenie, który rodzaj jest najbardziej korzystny, i odwrotnie.

Rosyjscy lekarze opracowali tzw. antyrating, który obejmuje trzy rodzaje napojów kawowych, pisze korespondent internetowej publikacji Biełnowosti.

Jak powiedziała w wywiadzie dla RT lekarka i ekspertka z laboratorium Hemotest, Alexandra Fileva, spożywanie tych produktów niesie ze sobą ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i inne choroby.

Кофе
Zdjęcie: © Belnovosti

Pierwsze miejsce zajmuje kawa rozpuszczalna 3 w 1, która cieszy się popularnością wśród wielu osób.

Ze wszystkich rodzajów kawy ten uważany jest za najbardziej szkodliwy, ze względu na zawartość sztucznych dodatków i dużą ilość cukru.

Regularne spożywanie tego napoju zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II i problemów z wagą.

Ponadto utwardzone tłuszcze roślinne, aromaty i inne związki syntetyczne mogą powodować alergie i negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową.

Drugie miejsce zajęły latte, macchiato, mochaccino i inne rodzaje napojów z syropem i bitą śmietaną.

Mają dużo kalorii, zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i mogą powodować stłuszczenie wątroby.

A bita śmietana powoduje wzrost poziomu cholesterolu, co wpływa na metabolizm.

Na trzecim miejscu plasują się frappuccino i mrożona kawa. Wszystkie zawierają dużo cukru, sztucznych aromatów i zagęszczaczy.

Na zakończenie lekarz zalecił rezygnację z niskiej jakości kawy rozpuszczalnej i preferowanie kawy w ziarnach.

Przeczytaj także

  • Która metoda parzenia kawy jest szkodliwa dla serca: Co jest złego w parzeniu kawy po turecku i zaparzaczu tłokowym?
  • Dlaczego kawa i cynamon przedłużają życie: jaki jest sekretny efekt tego duetu?
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *