Kiedy naukowcy w końcu zrehabilitowali kawę, pozostało ustalenie, który rodzaj jest najbardziej korzystny, i odwrotnie.
Rosyjscy lekarze opracowali tzw. antyrating, który obejmuje trzy rodzaje napojów kawowych, pisze korespondent internetowej publikacji Biełnowosti.
Jak powiedziała w wywiadzie dla RT lekarka i ekspertka z laboratorium Hemotest, Alexandra Fileva, spożywanie tych produktów niesie ze sobą ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i inne choroby.

Pierwsze miejsce zajmuje kawa rozpuszczalna 3 w 1, która cieszy się popularnością wśród wielu osób.
Ze wszystkich rodzajów kawy ten uważany jest za najbardziej szkodliwy, ze względu na zawartość sztucznych dodatków i dużą ilość cukru.
Regularne spożywanie tego napoju zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II i problemów z wagą.
Ponadto utwardzone tłuszcze roślinne, aromaty i inne związki syntetyczne mogą powodować alergie i negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową.
Drugie miejsce zajęły latte, macchiato, mochaccino i inne rodzaje napojów z syropem i bitą śmietaną.
Mają dużo kalorii, zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i mogą powodować stłuszczenie wątroby.
A bita śmietana powoduje wzrost poziomu cholesterolu, co wpływa na metabolizm.
Na trzecim miejscu plasują się frappuccino i mrożona kawa. Wszystkie zawierają dużo cukru, sztucznych aromatów i zagęszczaczy.
Na zakończenie lekarz zalecił rezygnację z niskiej jakości kawy rozpuszczalnej i preferowanie kawy w ziarnach.
Przeczytaj także
- Która metoda parzenia kawy jest szkodliwa dla serca: Co jest złego w parzeniu kawy po turecku i zaparzaczu tłokowym?
- Dlaczego kawa i cynamon przedłużają życie: jaki jest sekretny efekt tego duetu?