Coraz więcej restauracji w Austrii wprowadza ograniczenia czasowe dla swoich klientów, informuje PAP. Mają one na celu zapobieganie zbyt długiemu przebywaniu gości w lokalu i zajmowaniu stolików. Takie podejście jest szczególnie popularne w Salzburgu, gdzie w sierpniu i wrześniu odbywają się festiwale muzyczne i teatralne. Podobne ograniczenia wprowadzono również w Wiedniu.
/ 123RF/PICSEL
W stolicy Austrii czas oczekiwania na posiłek waha się od półtorej do dwóch godzin. Lokale specjalizujące się w daniach azjatyckich zazwyczaj pozwalają na krótszy czas oczekiwania, podczas gdy tradycyjne austriackie lokale serwujące sznycle oferują go zazwyczaj dłużej. – podaje wiedeński portal informacyjny „Heute”. Nie wszyscy klienci popierają tę politykę. Klienci, o których wspomina portal, wyrazili niezadowolenie, twierdząc, że zostali poproszeni o opuszczenie miejsc, mimo że nadal zamawiali napoje i naliczyli sobie spory rachunek.
Dwie godziny w restauracji. Limit w Salzburgu.
W Salzburgu – jednym z najbardziej malowniczych miast w Alpach – typowy czas trwania posiłku w większości restauracji wynosi dwie godziny. Właściciele restauracji zdecydowali się ograniczyć czas, jaki klienci mogą spędzić przy stolikach, obawiając się powtórzenia się tych samych sytuacji. Goście często przekraczali limit czasu, uniemożliwiając kolejnym klientom zajęcie zarezerwowanych miejsc. „W poważnych przypadkach nowi goście musieli czekać na zarezerwowany stolik nawet kilkadziesiąt minut” – donosi PAP.
Reklama
Aby zapobiec takim sytuacjom, właściciele restauracji zdecydowali się na ustalenie domyślnego limitu czasowego dla rezerwacji online. Osoby rezerwujące stolik mogą jednak wydłużyć ten czas, pod warunkiem wyraźnego zaznaczenia tego w formularzu rezerwacji.
Elisabeth Gruber, właścicielka restauracji w Salzburgu, poinformowała austriacką stację telewizyjną ORF, że klienci rozumieją logikę działania właścicieli restauracji i jak dotąd nie spotkała się z żadnym sprzeciwem w związku z tym środkiem. „ Zasadniczo właściciel musi zapewnić rentowność. Są okresy wzmożonego ruchu i takie, w których jest go mniej ” – zauważyła Gruber, dodając, że najważniejszy jest komfort klientów, którzy mogą mieć pewność, że zarezerwowany stolik będzie dostępny po przybyciu.
Limity czasowe w restauracjach. Nie tylko w Austrii
Od połowy lipca do końca sierpnia w Salzburgu odbywa się Salzburger Festspiele, letni festiwal muzyki i teatru, uważany za największy w Europie. Prezentuje on operę, teatr i koncerty prestiżowych orkiestr. Co roku występuje również słynna Wiedeńska Orkiestra Filharmoniczna. We wrześniu miasto organizuje wystawy czasowe, inaugurujące sezon teatralny i koncertowy.
Podobne zasady dotyczące limitów czasowych obowiązują również w restauracjach w Niemczech. „W wielu dużych miastach wyznaczanie przedziałów czasowych jest standardem. W Monachium, Berlinie i Hamburgu stało się to normą” – donosi niemiecka gazeta Merkur. Trzy lata temu kilka restauracji w Madrycie i Barcelonie próbowało wprowadzić takie ograniczenia w szczycie sezonu letniego, ale praktyka ta nie zyskała tam popularności.
wideo wymaga włączonej obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News