Którego arbuza wybrać, aby zachował soczystość i słodycz? Pamiętaj o tym.

Arbuz Jeśli jesteś fanem arbuza i rozkoszujesz się tymi owocami latem, koniecznie szukaj tych, które obiecują soczystość i słodycz. Przy zakupie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

Arbuz to jeden z najpopularniejszych owoców lata. Jest nie tylko smaczny, ale i bogaty w wodę, dzięki czemu doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Co więcej, jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i minerały oraz łatwo dostępny w supermarketach i na większości lokalnych targowisk. Aby mieć pewność, że wybierzesz naprawdę pyszny owoc, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Którego arbuza powinieneś wybrać?

Wybierając arbuza, skup się na jego kształcie — powinien być symetryczny i bez widocznych uszkodzeń lub deformacji. Rozmiar jest równie istotny — celuj w średniej wielkości arbuzy, ponieważ te, które są zbyt małe, są prawdopodobnie niedojrzałe, a większe mogą być przejrzałe. Zwróć również uwagę na wygląd skórki — powinna mieć błyszczącą powierzchnię, a plama pod spodem powinna być idealnie bardziej żółta niż biała. Skórka powinna być twarda przy delikatnym naciśnięciu; jeśli jest zbyt miękka, wskazuje to na przejrzałość. Dźwięk wydawany przy pukaniu w arbuza jest również kluczowym czynnikiem. Powinien on wydawać dźwięk przypominający bęben przy stukaniu. Jeśli kupujesz kawałek arbuza, sprawdź kolor miąższu , który powinien być głębokim, czerwonym odcieniem, a nie bladoróżowym.

Pamiętaj również, że im cięższy owoc , tym prawdopodobnie więcej wilgoci zawiera. Dlatego wybieraj cięższe arbuzy, aby zminimalizować ryzyko, że będą niewystarczająco soczyste.

Czy skórka arbuza jest jadalna?

Wiele osób zastanawia się, czy skórka arbuza nadaje się do spożycia. Odpowiedź brzmi: tak, rzeczywiście jest jadalna. Co więcej, jest bogata w błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera również różne witaminy, w tym witaminę C. Skórka arbuza może być wykorzystana na wiele sposobów, ale należy pamiętać, że biała część jest jadalna — zieloną skórkę należy wyrzucić. Tę białą skórkę można dodawać do sałatek, koktajli, smoothie, a nawet marynować. Można również zrobić lemoniadę ze skórki arbuza lub dżemy i przetwory z niej. W Indiach jest ona powszechnie używana w daniach curry. Ponadto pestki arbuza są jadalne i mają wysoką wartość odżywczą.

Jakie są korzyści ze spożywania arbuzów?

Najważniejszą zaletą arbuza jest wysoka zawartość wody, stanowiąca prawie 90% jego składu. Jest on również wyjątkowo niskokaloryczny, około 30 kcal na 100 gramów. Arbuz nawadnia skuteczniej niż zwykła woda, ponieważ dostarcza również glukozy i elektrolitów. Jest bogaty w likopen, silny przeciwutleniacz. Spożywanie arbuza może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, a obecna w nim cytrulina zwiększa poziom tlenku azotu, który wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawiając zdrowie układu sercowo-naczyniowego i łagodząc ból mięśni po intensywnym wysiłku. Ponadto, zawartość błonnika w arbuzie wspomaga trawienie, dzięki czemu jest idealną przekąską na lato. Dowiedz się, która odmiana arbuza jest zdrowsza – żółta czy czerwona.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *