Kakao jest bogatym źródłem korzystnych związków, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Nie wszystkie produkty dostępne w sklepach mogą pochwalić się tymi samymi zaletami. Niektóre są zdrowsze od innych. Odkryj powody.
Kakao odzyskuje popularność. Coraz chętniej je wybieramy. I słusznie. Włączenie tego wyjątkowego produktu do naszej diety zapewnia liczne korzyści. Dr Hanna Stolińska podkreśla te zalety w jednym ze swoich postów udostępnionych w mediach społecznościowych. Jednocześnie ekspertka zwraca uwagę, że nie każdy produkt dostępny w sklepach spożywczych i supermarketach jest równie odżywczy. Produkty dostępne w sprzedaży różnią się znacznie pod względem właściwości. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, aby poprawić swoje samopoczucie fizyczne i psychiczne.
Które kakao jest najzdrowsze?
Istnieją dwa podstawowe rodzaje kakao – alkalizowane i niealkalizowane . Oba są produkowane w dość podobny sposób. Początkowo z masy kakaowej ekstrahuje się masło kakaowe, a następnie powstałe ziarna są mielone, a alkalizowane kakao jest dodatkowo traktowane roztworem alkalicznym. Niealkalizowane kakao – jak sama nazwa wskazuje – nie przechodzi tego procesu. W rezultacie zachowuje większą wartość odżywczą. Szacuje się, że alkalizacja może zniszczyć do 98 procent przeciwutleniaczy obecnych w kakao . Związki te są przede wszystkim odpowiedzialne za jego korzyści zdrowotne, w szczególności epikatechiny, które należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Mają pozytywny wpływ na organizm. Zmniejszają stany zapalne, zwalczają wolne rodniki i wzmacniają układ odpornościowy. Obniżają również poziom „złego cholesterolu” i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Wspierają funkcje neurologiczne i poprawiają zdolności poznawcze. Ponadto chronią serce i naczynia krwionośne. Odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu różnym chorobom związanym ze stylem życia. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, zawałów serca, udarów i innych. Ponadto spowalniają proces starzenia, poprawiają trawienie i mogą służyć jako skuteczna „broń” przeciwko rakowi.
Jak rozpoznać najzdrowsze kakao?
Kakao niealkalizowane, jak zauważyła dr Hanna Stolińska, ma jasnobrązowy odcień i kwaśne pH (około 5-6). Charakteryzuje się również mocnym smakiem. Posiada lekko kwaśny, gorzki i cierpki profil, co powoduje charakterystyczne wrażenie „ściśniętości” (cierpkości). Jest to przypisywane wyżej wymienionym przeciwutleniaczom. Naturalne kakao doskonale nadaje się do wypieków i deserów zawierających sodę oczyszczoną.
Natomiast kakao alkalizowane ma neutralne lub lekko zasadowe pH (około 7-8) i jest znacznie ciemniejsze. Dodatkowa obróbka chemiczna powoduje znacznie łagodniejszy smak. Jest ono zazwyczaj stosowane w ciastach i deserach, w których środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia.