Polacy myślą, że suszona żurawina jest zdrowa. Dietetyk: rekordowa ilość cukru

Suszona żurawina Wiele osób sięga po ten przysmak jako alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Tymczasem, jak alarmuje dietetyk, rzeczywistość jest zupełnie inna. Sprawdźcie, jaki produkt lepiej jeść w ograniczonej ilości.

Niezdrowe przekąski to produkty spożywcze, które często charakteryzują się wysoką zawartością cukru, soli, tłuszczów nasyconych oraz sztucznych dodatków, takich jak barwniki i konserwanty. Przykładami takich przekąsek są między innymi chipsy, słodycze, fast foody, ale też przetworzone wypieki. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość, choroby serca, cukrzyca typu 2 czy próchnica zębów. Dietetyk ostrzega jednak, że powinniśmy uważać też na jeszcze jedną, dość popularną przekąskę.

Jedna z najgorszych przekąsek zdaniem dietetyka

Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia, w opublikowanym przez siebie nagraniu wymienił przekąski, których on sam prawie nigdy nie je. Wśród nich znalazła się suszona żurawina. Z pewnością dla wielu osób jest to sporym zaskoczeniem, ponieważ produkt ten jest uważany raczej za zdrowy.

Warto zwrócić uwagę, że często jest ona spotykana w wersji z dodatkiem cukru. Czasami cukier ten stanowi niemal połowę całkowitej masy produktu. W rezultacie w 100 gramach takiej dosładzanej żurawiny może być obecne aż 70 g cukru, co jest rekordową ilością wśród suszonych owoców – wyjaśnił dietetyk.

Dodał jednak, że choć żurawina sama w sobie jest owocem o wysokiej wartości odżywczej, to jednak w wersji dosładzanej traci ona na swoich walorach zdrowotnych. Specjalista zauważył, że aktualnie na rynku dostępne są też opcje bez dodatku cukru i to właśnie po suszoną żurawinę w takiej wersji powinniśmy sięgać.

Dla tych, którzy cenią sobie korzyści zdrowotne, właśnie takie produkty są zalecane – podsumował ekspert.

Na co pomaga suszona żurawina?

Suszona żurawina jest znana przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie dróg moczowych. Dodatkowo jest ona bogata w przeciwutleniacze, witaminę C i błonnik pokarmowy, co między innymi chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera pracę układu pokarmowego. Może również wpływać korzystnie na zdrowie serca, obniżając poziom „złego” cholesterolu i poprawiając elastyczność naczyń krwionośnych. Żurawina działa także przeciwwirusowo, dzięki czemu doskonale wspomaga leczenie infekcji.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *